Zašto su vam ruke i stopala uvek hladni? Možda je samo loša cirkulacija, a možda ...

Vaše ruke i stopala konstantno su hladni, bez obzira da li je napolju veoma toplo ili je pak veoma hladno. Čuli ste od mnogih da je u pitanju loša cirkulacija, ali da li je to zaista tako?

Ruke su vam uvek hladne?, foto: Mariia Boiko/Shutterstock
Ruke su vam uvek hladne?, foto: Mariia Boiko/Shutterstock
.

Zapravo, to nije u potpunosti netačno. Vaši krvni sudovi (koji distribuišu krv obogaćenu kiseonikom kroz vaš organizam) održavaju toplotu vaše kože. Kada se živa u termometru spusti, čulni receptori u vašoj koži upozoravaju mozak da stegne krvne sudove. Ovo omogućava manji protok krvi do vaše kože kako bi se toplota zadržala u trupu, gde su smešteni svi organi.

Kod nekih ljudi, vazokonstrikcija (kako se ovaj proces naziva) može biti izazvana i najmanjim promenama temperature, a istraživanja pokazuju da je ova vrsta reakcije češća kod žena, delom zbog fluktuirajućeg nivoa estrogena, hormona koji ima veoma važnu ulogu u regulisanju temperature.

Ozbiljnija osetljivost na hladnoću obeležje je Rejnoovog fenomena kod kojeg ekstremiteti (najčešće prsti na rukama i nogama i ponekad nos i uši) mogu da poplave ili pobele i utrnu. U zavisnosti od toga koliko su simptomi izraženi, lečenje se može kretati od nošenja dodatnih rukavica i čarapa do uzimanja lekova na recept koji proširuju krvne sudove.

Na kraju, hladne ruke mogu biti simptom drugih oboljenja, kao što su hipotireoza, lupus ili dijabetes ili niskog nivoa gvožđa ili nedostatka vitamina B12.

Svakako je najbolje da se obratite lekaru, kako biste utvrdili šta je tačan uzrok ove pojave kod vas, piše minimagazin.info.