Dr Menon tvrdi: Ovi simptomi ukazuju da se u jetri nataložilo previše masti!

Ako primetite ove signale, bilo bi dobro da se konsutujete sa lekarom:

foto: mi_viri/Shutterstock
foto: mi_viri/Shutterstock
.

Masna jetra ili steatoza je uzrokovana skladištenjem viška masti u jetri. Ukoliko se ne vodi računa, prekomerna masnoća može da dovede do ozbiljnijih oboljenja jetre.

Ova bolest najviše ugrožava ljude koji su gojazni, odnosno imaju puno masnih naslaga u predelu struka - takozvanih visceralnih masti. Takođe, ova bolest preti onima koji pate od visokog pritiska, holesterola, starijima od 50 godina i pušačima.

Zdrava jetra sadrži malu količinu masti. Problem nastaje kada masnoća dostigne 5 do 10 procenata težine vaše jetre.

Bez zdave jetre, nema ni zdravog organizma, zato je izuzetno važno voditi računa o zdravlju ovog vitalnog organa, kažu lekari. Ovaj organ pomaže telu da se bori protiv infekcija, izbacuje toksine, čisti krv i igra ključnu ulogu u metaboličkim procesima. Kada je jetra ugrožena, ugroženo je i celokupno zdravlje. Nekoliko je signala koja mogu da ukazuju da sa jetrom nešto nije u redu, piše Stil.

Jedan od simptoma je nadimanje stomaka koje traje danima, poznato i kao ascites.

"Povećan pritisak u krvnim sudovima oko jetre može dovesti do nakupljanja tečnosti u abdomenu", objašnjava dr Menon, medicinski direktor za transplantaciju jetre na klinici Klivled.

"Ukoliko se ovo stanje ne poboljša u roku od nedelju dana, bilo i dobro posetiti lekara, kako bi se ustanovili da li je oticanje u direktno vezi sa lošim stanjem jetre. Ovo je jedan od najčešćih prvih simptoma masne jetre koji pacijenti prijavljuju", kaže on.

"Ostali simptomi koji mogu da ukazuju na ovaj zdravstveni problem su bolovi u gornjem desnom delu stomaka, umor, malaksalost i nagli gubitak težine."