Jutra su bez nje nezamisliva: Kako piti kafu na zdrav način?

Kafa i čaj su dva najpopularnija pića širom sveta i zapravo su u osnovi deo ljudske kulture. Naravno, ovi napici mogu imati zdravstvene koristi, ali u nekim slučajevima mogući su i zdravstveni rizici

Da li pijete kafu na pravi način?, foto: Depositphotos/IgorVetushko
Da li pijete kafu na pravi način?, foto: Depositphotos/IgorVetushko
.

Prednosti kafe

Više od 80 odsto odraslih Amerikanaca pije kafu, a mnogi to čine zbog pozitivnih učinaka na budnost, pažnju, vreme reakcije i pažnje, pa čak i fizičke performanse.

Kafa takođe ima više od 800 jedinjenja, koja uključuju kofein i hlorogenu kiselinu, a postoje podaci koji potvrđuju pozitivne koristi, uključujući prevenciju nekoliko hroničnih bolesti poput dijabetesa i masnoće u jetri. Osim toga, ljubiteljima ovog napitka može da pružiti onaj prijatan topao osećaj svakog jutra.

Negativne nuspojave kofeina

Žgaravica je uobičajena nuspojava ispijanja kafe, a bilo je i nekih istraživanja koja sugerišu da ljudi koji piju kafu mogu da budu skloniji razvoju sindroma iritabilnog creva (IBS). Razlog toga može da bude iz više razloga, ali deo bi mogao da bude povezan s promenjenom pokretljivošću creva kao posledicom ispijanja kafe. Budući da je kafa stimulans, to bi mogao da bude jedan od pokretačkih faktora kod osoba s iritabilnim crevom i prolivom.

Osim toga, brojni napici od kafe prepuni su sirupa, mleka i šećera, što može da dovede do upale i neravnoteže bakterija u crevima. Kada redovno uzimate ove izvore šećera, imate i povećan rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, autoimune bolesti i čitavog niza drugih zdravstvenih problema.

Kako piti kafu na zdrav način?

Da li bi trebalo da izbegavamo kafu ili ipak da je pijemo i da se nadamo najboljem? Postoje dva ključna koncepta koja treba razmotriti: koliko kofeina vam stvarno treba i kako vaš organizam apsorbuje kofein?

Istraživanja sugerišu da niže doze kofeina u pravilnim intervalima tokom dana mogu da ponude sve prednosti kofeina koje želite, ujedno kontrolišući nuspojave koje se mogu pojaviti kad doza postane previsoka - to je koncept koji se naziva "mikrodoziranje kofeina".

Na primer, možda bi bilo bolje piti 200 mg kofeina (što je otprilike dve šolje kafe) tokom šest do sedam sati, nego piti svih 200 mg tokom sat vremena.

Uz to, važno je uzeti u obzir i kako se apsorbuju manje doze kofeina. Jedno istraživanje tvrdi da se kofein brže (u roku od nekoliko minuta) može apsorbovati kroz usta, a da se sporije apsorbuje u crevima, za šta je potrebno otprilike 45 minuta. Ova brža apsorpcija može da bude naročito korisna. Bilo da ste sportista, student, zaposleni vlasnik kompanije ili ste zaposleni roditelj - to bi trebalo uzeti u obzir.

Vrlo je važno obratiti pažnju na to kako kofein utiče na vas i prilagoditi svoju rutinu u skladu s tim. Takođe, preporučuje se odabir kvalitetnog, prirodnog izvora kofeina.

Dakle, naravno da smete da popijete jutarnju šolju kafe ako želite, ali postoje načini konzumiranja kofeina bez negativnih nuspojava velikih doza u kratkom vremenskom periodu. Takođe, pre nego što isprobate nešto novo, svakako se posavetujte s lekarom kako biste proverili da li to vama odgovara, piše Mind Body Green.