Dr Kuljić Kapulica objašnjava koju vakcinu treba primiti: Moj definitivni i kratki odgovor je onu koja bude na redu i tačka

Do sada se oko 124.000 građana, putem portala e-Uprave prijavilo za vakcinaciju. Polovina prijavljenih je iz Beograda, a 30 odsto građana želi da primi bilo koju vakcinu. Očekuje se da stariji od 75 godina budu pozvani do kraja nedelje. Nadležni kažu da se čini sve da građani ne čekaju predugo na poziv i da se vakcinacija obavi bez stvaranja gužvi.

Ilustracija, foto: Depositphots/SSilver
Ilustracija, foto: Depositphots/SSilver
.

Mikrobiolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica kaže da smo došli do poglavlja vakcina što znači najavu "nekog bliskog kraja" epidemije i da apsolutno svako ko može treba da se vakciniše i da će to svakako da učini i ona.

Na pitanje voditeljke TV Prve koju vakcinu će da izabere, dr Kuljić Kapulica kaže:

"Moj definitivni i kratki odgovor je onu koja bude na redu i tačka.“

Sve vakcine koje su došle kod nas su proverene, a svaki proizvođač je dužan da napiše indikacije i kontraindikacije za vakcinu, navodi ona.

Ono što bi, pored kontraindikacija, mogla da bude barijera za primanje vakcine kod nekih ljudi je stanje pacijenta, koje treba da proceni svaki domaći doktor koji treba da donese definitivnu odluku da li osoba treba ili ne treba da se vakciniše.