Zdravlje

Dr Srđa Janković: Ko želi da se vakciniše ne mora da radi PCR test pre toga, ali ako je već zaražen - vakcina neće delovati

Raste broj zainteresovanih za vakcinaciju protiv virusa korona. Brojke novozaraženih poslednjih dana miruju, pa deluje da se epidemiološka situacija polako smiruje. Da li grešimo u toj proceni? Na ovo i brojna pitanja koja se tiču vakcina, odgovore nam je dao imunolog dr Srđa Janković. 

13.01.2021. - 12:20h
Dr Srđa Janković
Dr Srđa Jankovićfoto: Prva Tv

Dr Janković izjavio je da nema dokaza da je neka vakcina protiv korona virusa bolja od druge i naglasio da su sve bezbedne. 

Kako je rekao, oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vreme podići imunski odgovor ali neće ni odmoći.

"Osoba će se razboleti od korone, iako je vakcinisana ali zato što nije dovoljno imunizovana. Tri nedelje su potrebne da vakcina deluje, ali nema rizika niti opasnosti. Neće mu se ništa od vakcine desiti osim što ona neće moći da pomogne još", objasnio je Janković.

Šta je sa alergijom na penicilin?

Naveo je i da lekar na osnovu hronične bolesti nekog pacijenta treba da proceni da li može ili ne može da primi vakcinu.

"Većina koja se vakciniše neće imati kontraindikacije, jer vakcine nisu žive i nemaju širok spektar ograničenja za hronične bolesti. Neki lekovi su stotinu puta opasniji od vakcine", naglašava.

Kako kaže, oni koji su alergični samo na penicilin, nemaju od čega da strahuju, jer penicilin nije komponenta vakcine. Dodaje i da dolazak vakcina ne znači da treba prerano da se opuštamo.

Pogledajte šta još treba da znamo o vakcinama i vakcinaciji: