Za praznike pojedemo i tri puta više nego obično, a tek koliko se alkohola popije

Bogata božićna trpeza za one koji su skloni da preteraju u jelu i piću može da bude ozbiljan problem.

Ilustracija, foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Ilustracija, foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
.

Nutricionisti zato savetuju da se bude umeren. Praktično govoreći, nema potrebe da odolevamo bilo čemu ako "prestup" traje jedan dan, ali već drugog dana trebalo bi da se vratimo zdravom režimu ishrane.

Prejedaju se!

Istraživanja pokazuju da se u "najluđoj" noći popije 40 odsto alkohola više nego inače, a za samo jedan dan uz prazničnu trpezu unese se od 4.000 do 6.000 kalorija, što je tri puta više od preporučenih 2.000.

Evo nekoliko saveta koji mogu da pomognu u tome kako da uživamo u prazničnoj trpezi, a da pri tome ne naškodimo organizmu:

Brojte kalorije

Svako ko želi da sačuva telesnu težinu u granicama normale morao bi da nauči da broji kalorije. Uz pomoć modernih tehnologija, danas je vrlo jednostavno da se sazna koliko je koja namirnica energetski jaka.

Komad prasetine, sok i vino imaju 1.000 kalorija... A gde je ostalo?

Primera radi, 100 grama prasećeg pečenja ima 364 kalorije, čaša gaziranog soka 150, a tri čaše slatkog belog vina 354. Ako se samo ovo konzumira, jasno je kako se lako probije kalorijska barijera. Jer, na novogodišnjoj gozbi gotovo neizostavno su i sarma, ruska salata, suhomesnati proizvodi, pite, rolati, kolači i torte.

Držite se saveta nutricionista da ne morate da probate baš sve. Izbegavajte salate sa majonezom i pavlakom, masna mesa, gazirane sokove i previše hleba.

Izvor: novosti /doktorukuci