Nedostatak sna povećava telesnu težinu: Koliko onda treba spavati?

Mišljenje naučnika je jasno: potrebno nam je više sna, jer njegov nedostatak znatno utiče na naše zdravlje.

Ilustracija, foto: Depositphotos/racorn
Ilustracija, foto: Depositphotos/racorn
.

Jedna studija je pokazala da se nedostatak sna dovodi u vezu sa većim indeksom telesne mase i većim opsegom struka. Istraživanje sprovedeno na 1.615 odraslih osoba pokazalo je da je opseg struka ljudi koji su spavali šest sati bio tri centimetra veći od onih koji spavaju devet sati.

Takođe, kod njih je zabeleežen veći indeks telesne mase i nizak nivo dobrog holesterola. Ispitanicima je uzet uzorak krvi, a zaduženi za istraživanje su beleežili i njihov obim struka, težinu i krvni pritisak. Vreme spavanja podeljeno je u tri kategorije: šest sati, sedam i po sati i devet sati.

Oni koji su bili deo prve grupe (prosek spavanja šest sati) imali su najlošije rezultate.

- To što smo otkrili da odrasli koji su priznali da manje spavaju od drugih ispitanika imaju više problema sa prekomernom težinom i gojaznošću pokazuje koliko je san zapravo bitan - objašnjava doktorka Laura Hardi.

Dva dokaza potkrepljena činjenicama:

Nedostatak sna smanjuje samokontrolu, pomalo, rezultirajući izborom ishrane koji vremenom dovodi do gojaznosti, nedostatak sna dovodi do poremećaja hormona za regulaciju apetita, uzrokujući glad i noćne posete frižideru, što opet dovodi do porasta gojaznosti.

Izvor: novosti