Boli vas grlo, glava, mišići, a ne možete u apoteku? Isprobajte ova 3 domaća recepta!

Klasičnu prehladu ne možemo da izlečimo, ali možemo sebi da olakšamo simptome i da se osećamo malo bolje.

Boli vas grlo, glava, mišići, a ne možete u apoteku?, foto: Depositphotos/HayDmitriy
Boli vas grlo, glava, mišići, a ne možete u apoteku?, foto: Depositphotos/HayDmitriy
.

Verovatno je svako od nas u nekom trenutku posegao za kućnim pripravcima kao što su čajevi, raznorazni napici, tonici, paste i slično ne bismo li se barem malo osećali bolje.

Bitno je napomenuti da u određenim situacijama pripravci iz kućne radinosti neće biti dovoljni i da je potrebno na vreme prepoznati kada prehlada ili blaga viroza prelazi u nešto ozbiljnije te u skladu s tim potražiti pomoć lekara. Isto tako, ako već uzimate određenu terapiju, iz zdravstvenih razloga nemojte na svoju ruku da eksperimentišete s raznim biljnim pripravcima i suplementima bez prethodne konsultacije s vašim lekarom ili apotekarom.

Evo nekoliko korisnih recepata:

Pastile za grlo

SASTOJCI:

• 1 kašika čaja od nane u listićima (ili jedna kesica čaja)

• 1 kašika/kesica čaja od kamilice

• ½ kašičice cimeta

• ½ kašičice đumbira

• ¾ šolje kipuće vode

• ¾ šolje meda

PRIPREMA:

Potopite kesice čaja, cimet i đumbir u vrelu vodu na 10 minuta ili malo duže. Potom procedite i sipajte u malu posudu. Dodajte med. Zagrevajte na umerenoj vatri dok smesa ne počne da ključa. Kuvajte na vatri 15-20 minuta uz stalno mešanje, ali budite pažljivi jer smesa lako zagori. Ostavite da se smesa hladi 5-10 minuta, dok ne počnete da dobijate sirup. U ovom trenutku možete da dodate nekoliko kapi lekovitih/antibakterijskih esencijalnih ulja. Kašičicom nanesite kapljice sirupa na papir za pečenje i ohladite.

Pastile možete posuti s malo kukuruznog, krompirovog ili skrobom tapioke kako biste sprečili njihovo lepljenje. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

Balzam protiv glavobolje

SASTOJCI:

• ¼ šolje kokosovog ulja

• 1 kašičica ši butera, kakao maslaca ili njihove smese

• 12 kapi esencijalnog ulja metvice

• 12 kapi esencijalnog ulja lavande

• mala tegla sa širokim otvorom

PRIPREMA:

Stavite kokosovo ulje i ši ili kakao buter u staklenu posudu i stavite iznad lonca vruće vode.

Zagrejte dok se potpuno ne otopi. Dodajte esencijalna ulja i sipajte u male posude. Ostavite da se ohladi i potom pokrijte.

U slučaju glavobolje, jednostavno balzam prstima nanesite na slepoočnice ili čelo radi olakšanja.

*Eterično ulje lavande koristi se vekovima kao sredstvo za poboljšanje raspoloženja, sedativ, spazmolitik, antihipertenziv, antimikrobno, analgetsko sredstvo, za zaceljivanje rana. Smatra se da je ulje lavande efikasno kod smanjenja bola uzrokovanog migrenom.

Ulje metvice pomaže u kontroli protoka krvi u telu i otvara sinuse za bolji protok kiseonika čime se smatra kako doprinosi smanjenju osećaja pritiska i bola uzrokovanog migrenom.

Sprej protiv upale mišića

SASTOJCI:

• 1 šolja destilovane vode

• 1 šolja magnezijum hlorida

• 5 kapi esencijalnog ulja lavande (po izboru)

• 5 kapi ulja kamilice (po želji) *

PRIPREMA:

Prokuvajte vodu i njom prelijte magnezijumove kristalčiće u staklenoj posudi. Mešajte dok se ne otope.

Dodajte eterična ulja i promešajte. Ne mora da se hladi u frižideru.

Može da traje do šest meseci.

Magnezijum je preko potreban za pravilan rad mišića. Sarađuje s ostalim bitnim mineralima u telu.

Kada vežbate ili se bavite nekom vrstom fizičke aktivnosti, magnezijum opušta mišiće i kontroliše njihove kontrakcije. Pomaže da se smanji nakupljanje mlečne kiseline – koja može da prouzrokuje mišićnu napetost – i omogućava vašim mišićima da dobiju kiseonik koji im je potreban.

Zapravo, magnezijum igra važnu ulogu u proizvodnji energije. Veliki deo vaše energije dolazi iz adenozin trifosfata (ATP), molekula koji energiju iz izvora hrane pretvara u gorivo za druge telesne procese. Ovaj proces doprinosi pravilnom radu mišića, piše ordinacija.hr.

*NAPOMENA: Esencijalna ulja nisu obavezna, ali ako treba da umirite mišiće ili nešto što će vam pomoći u opuštanju, posebno noću, lavanda i rimska kamilica izvrstan su dodatak ovom receptu!