Napao vas je KAŠALJ? U ovim namirnicama je SPAS!

Obična prehlada je često propraćena kašljem, a on je jedan od najčešćih razloga zašto se ljudi javljaju lekaru

Protiv kašlja potražite pomoć u prirodi, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Protiv kašlja potražite pomoć u prirodi, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
.

Nažalost, sezona prehlada i kašlja je pred nama, a kako on može da bude dugotrajan i neprijatan, osim lekova ponekad je pametno potražiti pomoć u prirodi. Postoje namirnice koje će ga smiriti pa ih iskoristite ako vaš lekar ne savjetuje drugi oblik lečenja..

Predstavljamo samo neke od njih:

Ren: On je prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim delovanjem, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi za jačanje imuniteta i protiv kašlja, plućnih bolesti i infekcija uopšte. U sveže narendan ren dodajte malo jabukovog ili vinskog sirćeta i malo meda, pa konzumirajte nekoliko puta na dan po jednu kašičicu.

Med: Dokazano je već bezbroj puta da će med umiriti kašalj izazvan alergijama, ali i onaj koji je rezultat prehlada. Viskoznost meda ublažava kašalj i upalu grla tako što smiruje nadraženu sluznicu i uklanja iritaciju uzrokovanu refleksom kašlja. Kada vas napadne kašalj, uzmite kašiku meda i trebalo bi da osetite olakšanje.

Bosiljak: Koristi se kao pomoć kod većine problema usne duplje, pa tako i protiv kašlja. Dodajte ga na kraju pripreme nekog jela ili od njega napravite čaj. Listove osušenog bosiljka prelijte kipućom vodom i ostavite u poklopljenoj posudi 10 minuta.

Čaj od sleza: Često se koristi za smirivanje kašlja. Jednu kašiku sleza prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Po potrebi dodajte med (odlični antiseptik koji smiruje nadražaje grla i natečenost) i popijte. Ovaj čaj valja piti sveže pripremljen.

Majčina dušica: Grgljanjem slane vode možete da olakšate kašalj i grlobolju, ali isto ćete postići ako skuvate čaj od majčine dušice i ohladite ga. Ovaj začin sadrži sastojak timol koji deluje kao antiseptik.

Nana: Listovi nane (mente) poznati su po svom pozitivnom uticaju na zdravlje, a mogu da pomognu i kada kašljete jer smiruju grlo i olakšavaju iskašljavanje sluzi. Možete da napravite čaj ili da ga stavite u toplu vodu da služi kao inhalator, piše ordinacija.hr.