Kad god se menja vreme, vas bole zglobovi? Ovo su 4 načina kako da pomognete sebi, čak i zimi!

Obucite se toplo, vežbajte i unosite dovoljno vitamina D. Ovo su neki od načina kako možete da olakšate bol u zglobovima i kad je vreme hladno...

Pokušajte na prirodan način da smanjite bol, foto: Depositphotos/CITAlliance
Pokušajte na prirodan način da smanjite bol, foto: Depositphotos/CITAlliance
.

Nekoliko studija je potvrdilo da promena vremena u kombinaciji s bolnim zglobovima može kod pacijenta da pojača osećaj bola, dok druge nisu toliko jasne da li zaista postoji poveznica...

Ako vi ipak mislite da ste jedan od onih koji tvrde da atmosferski pritisak i promene vremena utiču na osećaj bola u zglobovima - evo nekoliko načina kako da pomognete sebi.

1. Tople obloge
Ako stavite nešto toplo na bolno mesto, bol će popustiti. Električni jastučići na zagrevanje ili potapanje zglobova u toplu vodu može da olakša bol, smanji ukočenost i opusti napete mišiće. Nekima pomaže i naizmenično potapanje nadlanica u toplu pa u hladnu vodu.

2. Budite aktivni
Ako vreme najviše volite da provodite ležeći ispred TV ekrana, zglobovi vam neće biti zahvalni jer vežba pomaže pri podmazivanju zglobova i tako sprečava bol.

3. Vitamini topivi u mastima
Optimalna ishrana je uvek najbolji izbor, koje god stanje da vas muči, a vitamini topivi u mastima (vitamin A, D, E i K) ipak zaslužuju dodatnu pažnju. Jedno istraživanje pokazalo je da je nedostatak vitamina D češći kou bolesnika s artritisom. Druge studije su pokazale pozitivne efekte vitamina E. Za zdravlje su potrebni svi vitamini koji će ublažiti upalne procese. Avokado, kokosovo ulje, maslinovo ulje, riba i orasi su neke od namirnica koje ih sadrže, a vi bi trebalo da ih uvrstite u ishranu.

4. Pomoć iz prirode
Istraživanja govore da ekstra devičansko ulje deluje poput ibuprofena, a možete ga utrljati na bolna područja i nežno masirati. Kurkuma je takođe odlična pomoć iz prirode a sadrži kurkuminoid koji smanjuje količinu enzima koji uzrokuju upale. Od kurkume možete da napravite obloge, piše ordinacija.hr.