Konzumirajte ih češće: OVIH 5 namirnica zimi POBOLJŠAVAJU RASPOLOŽENJE!

Manjak vitamina D u ovo zimsko vreme može da prouzrokuje loše raspoloženje. Zbog toga otkrivamo koje namirnice vam mogu pomoći protiv toga...

Konzumirajte ih češće, foto: Depositphotos/magone
Konzumirajte ih češće, foto: Depositphotos/magone
.

Tmurni i hladni zimski dani često u nama izazivaju osećaj nelagode i nezadovoljstva. Uzrok tome uglavno je premalo vitamina D u telu. Za razliku od leta, kad nas sunce snabdeva s dovoljno D vitamina, u hladno godišnje doba moramo sami o tome a brinemo – i to putem ishrane. Kako bi nam to uspelo i kako bismo se i tokom zime osećali dobro, trebalo bi češće da koristimo ovih pet namirnica…

Jaja

Doduše, jaja sadrže puno vitamina i minerala, ali vitamin D nalazi se jedino u žumancetu. Dakle, nemojte izbegavati žumanca ako ste na dijeti i pazite na kalorije. Naravno, nemojte odmah smazati 10 jaja – budite umereni i povremeno ih konzumirajte.

Mleko s malim procentom masti

Osim što kravlje mleko sadrži puno kalcijuma, bogato je i D vitaminom. Jedna šolja sadrži oko šestinu preporučene dnevne količine.

Losos

Osim što je losos ukusan, ta riba je i vitaminska D-bomba. Sa 85 grama kuvanog lososa pokrivena je gotovo kompletna dnevna doza D vitamina.

Pečurke 

Pečurke su bogate D vitaminom, premda količina može da varira od sorte do sorte. Svakako se zimi preporučuje češća konzumacija ove namirnice.

Sok od narandže

Naravno da je sveže ceđeni sok od narandže bolji, ali dnevne potrebe D vitamina pokrićete i s kupovnim sokom od narandže. U takvim napicima je otprilike trećina potrebne dnevne doze po šolji, piše miss7.