Da li volite "prezrele" BANANE? Nemate pojma koliko su ZDRAVE!

Banane su jedna od najzdravijih namirnica s odličnim nutritivnim svojstvima. Ako svaki dan pojedete dve zrele banane, svom telu ćete osigurati visok nivo antioksidanata i antikancerogenih jedinjenja. Istraživanja su pokazala da zrelije banane imaju veću količinu antioksidativnih i antikancerogenih jedinjenja. Ako u periodu od 30 dana budete jeli dve banane dnevno, primetićete niz pozitivnih promena.

Da li volite &prezrele& banane?, foto: Depositphotos/decius
Da li volite "prezrele" banane?, foto: Depositphotos/decius
.

Banane ublažavaju depresiju

Osobe koje boluju od depresije obično imaju nizak nivo serotonina u mozgu. Banane su veoma dobar izvor triptofana koji se u telu pretvara u serotonin, neurotransmiter odgovoran za dobro raspoloženje.

Povećavaju nivo energije

Banana sadrži tri prirodna šećera – fruktozu, glukozu i saharozu, i odličan je izvor vlakana. Banane vrlo brzo povećavaju nivo energije i održavaju je stabilnom duže vreme. Samo dve banane su dovoljne za trening od 90 minuta.

Podstiču mršavljenje

Jedna porcija banana sadrži samo 100 kalorija. Zato su banane odličan izbor za sve one koji žele da izgube suvišne kilograme i zadrže zdravu telesnu težinu. Jedna banana sadrži oko tri grama vlakana koja podstiču stvaranje osećaja sitosti i smanjuju žudnju za grickalicama.

Podstiču kognitivne funkcije

Banane će duže vreme održati stabilan nivo šećera u krvi. To podstiče rad mozga i poboljšava kognitivne funkcije. Velika količina kalijuma povećaće fokus, a visok nivo magnezijuma će poboljšati koncentraciju.

Regulišu nivo hormona

Banane sadrže veliku količinu kalijuma i vitamina B6. Veoma su dobar izvor nutritivnih jedinjenja koja regulišu proizvodnju i oslobađanje hormona.

Ublažavaju žgaravicu

Zahvaljujući velikoj količini kalijuma, banane će ublažiti kiselost unutar želuca i podstaći rad probavnog sistema.

Regulišu visinu krvnog pritiska

Istraživanja su pokazala da dve banane dnevno mogu da smanje potrebu za uzimanjem lekova i visinu krvnog pritiska za 10%.

Učestvuju u prevenciji anemije

Banane su dobar izvor gvožđa što ih čini odličnim u prevenciji anemije. Zahvaljujući visokom udelu vitamina B6, banane će podstaći proizvodnju belih krvnih zrnaca.

Smanjuju rizik od nastanka niza bolesti

Banane sadrže visoke količine antioksidanata koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i rizik od nastanka srčanih bolesti, dijabetesa, raka i degeneracije mišićnog tkiva.

Olakšavaju prestanak pušenja

Istraživanja su pokazala da magnezijum, kalijum i vitamin B6 mogu da pomognu u prestanku pušenja jer smanjuju žudnju za cigaretama i ublažavaju simptome odvikavanja od nikotina.

Ublažavaju mamurluk

Banane su odličan izvor elektrolita, zbog čega ih stručnjaci preporučuju za ublažavanje simptoma mamurluka.

Ublažavaju zatvor

Banane su veoma dobar izvor vlakana, a vlakna regulišu rad probavnog sistema i učestvuju u prevenciji zatvora.

Smanjuju rizik od nastanka poremećaja u radu mozga

Istraživanja su pokazala da banane mogu da smanje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti, a zahvaljujući visokom udelu vitamina B grupe mogu da smanje i rizik od Parkinsonove bolesti.

Poboljšavaju pamćenje

Banane su odličan izvor triptofana, kalijuma i magnezijuma koji poboljšavaju pamćenje i ubrzavaju procesuiranje novih informacija.

Štite zdravlje srca

Banane imaju odlična nutritivna svojstva i veoma su dobar izvor kalijuma. Istraživanja su pokazala da povećanjem unosa ovog mierala možete smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema, srčanog i moždanog udara, piše centarzdravlja.hr.