Kako ojačati imunitet u vreme korona virusa? Ove namirnice mogu da nam pomognu...

Hrana je često najveći saveznik dobrog zdravlja, a njega nema bez jakog imuniteta koji organizmu omogućava da se odbrani od svih pretnji...

Ilustracija, foto: Depositphotos/yacobchuk1
Ilustracija, foto: Depositphotos/yacobchuk1
.

1. JEDITE VIŠE PEČURKI

Pečurke su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta. Uz to su pune polisaharida, molekula koji jačaju imunološki sistem. Odlična su namirnica za kuvanje jer dobro podnose druge namirnice. Niste sigurni kako da ih konzumirte? Evo predloga:

* Ako odlučite da ih pečete na grill tiganju, sigurno ćete uživati u intenzivnom i punom ukusu.
* Možete ih pripremati uz jaja jer su odlična kombinacija.
* Fenomenalan su dodatak supama, salatama ili testenini.
* Stavite ih u sendviče.
* Napunite ih omiljenim začinima i pirinčem.

2. JOGURT JE OBAVEZAN

Prema objavama naučnika u časopisu "European Journal of Nutrition", dnevna konzumacija jogurta može da ojača imunološki sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus . Uz to nudi dobre količine kalcijuma, vitamina B i D, te drugih nutrijenata koji deluju na imunološki sistem.

Kako jesti jogurt?

Kako mnogi vole - direktno iz šolje. Ako vam to nije dovoljno, možete ga dodati voću, od njega napraviti preliv za salate, koristiti ga umesto majoneza. Guste čorbice će uz malo jogurta postati lakše za probavu.

3. SPANAĆ JE VEOMA "JAKA" NAMIRNICA

Sadrži folate, vitamine A i C, magnezijum i gvožđe, kako bi mogao da ojača i ceo imunološki sistem, te organizmu pruži dovoljno nutrijenta za obnovu DNA. Iskoristite sva svojstva tako što ćete ga jesti sirovog ili samo blanširan.

Većina nas ga koristi kao salatu ili kuvani prilog mesu, ali vi možete:

* Da napravite umak sa artičokama.
* Da ga pripremite s pavlakom.
* Da napravite lazanje od spanaća.
* Da napunite testeninu sirom i spanaćem i sve to zapečete. 

4. PILEĆA SUPA

Piletina je prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj prijatan osećaj nakon što pojedete maminu supu. Ako se osećate potišteno, konzumacija piletine povisiće nivo serotonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posledice stresa i tako vas štititi od oboljenja... Pileća supa nudi protivupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade, a uz to jača imunitet. 

5. SOK OD NARA

Svi volimo te slatko - kisele bobice, ali malo ko zna koliko je ovo zdrava voćka, a posebno sok koji se od nje pravi. Uz nebrojene dobrobiti za zdravlje, danas ćemo samo spomenuti da je dobar saveznik jakog imuniteta i da bi trebalo redovno da ga pijete, piše ordinacija.hr.

* Možete bobice dodati voćnim salatama.
* Pomešajte sok nara i limuna i napravite ukusan napitak.
* Možete ga dodavati i zelenim salatama.
* Bobicama možete ukrasiti pečeno meso.