Personalni trener – realna potreba ili luksuz?

U poslednje vreme često možemo naići na internetu i u štampi na reklame za personalne trenere koji garantuju postizanje odličnih rezultata.

PR
Personalni trening, foto: Robert Silađi
Personalni trening, foto: Robert Silađi
.

Mnogi će prvo pomisliti da se radi o nerealnim potrebama i uslugama koje su namenjene poznatim damama sa estrade. Međutim, kroz razgovor sa jednim od najtraženijih personalnih trenera, Robertom Silađijem, saznali smo da je usluga personalnalnog trenera pristupačna većini građana.

Pored toga, treniranje uz personalnog trenera predstavlja i važan vid odgovornosti prema sopstvenom zdravlju.

Treninzi prema individualnim mogućnostima

Često se dešava da vežbači, naročito oni koji po prvi put kreću sa vežbanjem u teretani, ne poznaju dovoljno pravila zdravog vežbanja i prave greške koje ih mogu skupo koštati. Nije retkost ni da dođe do povreda zbog kojih vežbanje mora da se prekine i na nekoliko meseci.

Iako svaka teretana ima zaposlene trenere koji su tu da pomognu vežbačima, ali sasvim površno, nemaju vremena da se posvete svakom vežbaču. Dakle, oni mogu da pokažu ispravno korišćenje sprava, određene vežbe i da daju neke generalne savete, ali ne ulaze u individualne mogućnosti i potrebe vežbača.

Personalni trener najpre detaljno proverava zdravstveno stanje vežbača, kardio – respiratornu formu, srčani rad, procenat masti u telu, statiku tela i kritične tačke na telu. Zatim u dogovoru sa vežbačem kreira cilj i dinamiku treniranja. Plan treniranja je neodvojiv od zdrave ishrane, tako da svaki individualni plan vežbanja uključuje i smernice o odgovarajućoj ishrani.

Samo ispravno vežbanje ima smisla

Pored određivanja plana vežbanja spram individualnih mogućnosti i ciljeva, posao trenera podrazumeva i praćenje izvođenja vežbi. Personalni trener ima za zadatak da vas nauči kako se ispravno rade predviđene vežbe, kao i da vas ispravi kada radite pogrešno. Upravo u tome je veliki značaj personalnih trenera. U svakoj drugoj situaciji, kada vežbate samostalno ili na grupnim treninzima, nema ko da vas ispravi što može da dovede do povređivanja.

Problem sa motivacijom pri vežbanju

Mnoge žene kažu da ne mogu da održe volju za vežbanjem ako se promene na njihovom telu ne primećuju dovoljno brzo. Da bi se promene na telu primećivale, odnosno da bi bilo moguće smršati i oblikovati telo u određenim zonama, neophodno je dobro poznavanje ljudske anatomije, ali i tipova vežbi koje se primenjuju za određene regije.

Samo dobro izbalansiran program vežbi, koji se primenjuje ispravno i određenom dinamikom, mogu da dovedu do željenih rezultata u optimalnom vremenskom periodu. Kada žene primete da se njihova figura poboljšava, da im stvari lepše stoje, mnogo je manja verovatnoća da će odustati od treniranja.

Može se reći da je najteže početi sa treniranjem. Većina osoba to vidi kao veliku promenu u svom životu za koju moraju posebno da odvoje vreme, sredstva, ali i mentalnu energiju. Imajte na umu da velike promene počinju malim koracima.

Početak vežbanja sa personalnim trenerom često znači i dovođenje u red drugih segmenata života jer mnoge osobe jednostavno odluče da „uzmu život u svoje ruke“.

Šta sve može da bude cilj u fitnesu?

Osim mršavljenja, kao najčešćeg cilja osoba koje počinju da treniraju, cilj u bavljenju fitnesom može da bude povećanje mišićne mase, poboljšanje kondicije, popravljanje držanja tela i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

Naučno je dokazano da se umereno i pravilno bavljenje fizičkim aktivnostima odražava na snižavanje visokog krvnog pritiska i zdravlje srca, snižavanje nivoa masti u telu i sprečavanje nastanka insulinske rezistencije.

Personalni trener će vam omogućiti da trenirate optimalno i na način koji vas najefikasnije približava vašem cilju.

Nedostatak vremena nije izgovor

Pod naletom novih okolnosti koje je donela epidemija Kovida 19, personalni treneri su razvili metode održavanja online treninga. Sada je dovoljno da se nalazite na mestu koje ima internet konekciju i mobilni telefon ili računar sa kog ćete pratiti svoj trening.

Vežbači mogu da snime svoje izvođenje vežbi i da pošalju treneru na pregled kako bi utvrdili ispravnost svojih postupaka.

Online trening je novina koja će se, po svoj prilici, zadržati u praksi vežbača i personalnih trenera i narednih godina. Posetite sajt i proverite zašto je online trening personalnog trenera Roberta Silađija jedan od najtraženijih.