ZDRAVO JE, ALI... Mislite da s voćem ne možete da pogrešite? O, da, i te kako možete – i to na sedam neverovatnih načina!

Prirodno je, zdravo i prepuno vlakana i antioksidansa – ako slučajno niste znali, voće je veoma dobro za vas! Ipak, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate pre nego što navalite na sledeću porciju zdravlja. Za početak, pročitajte koje su najčešće greške koje ptavimo kada su u pitanju voće i njegova konzumacija.

Da li možemo da preteramo s konzumacijom voća?, foto: Depositphotos/vanillaechoes
Da li možemo da preteramo s konzumacijom voća?, foto: Depositphotos/vanillaechoes
.

Mislite da je sve voće jednako

Ne možete da se odlučite između činije ananasa i činije borovnica? Iako su i ananas i borovnice odlični izvori vitamina (ananas je dobar izvor folata i vitamina B6, dok su borovnice pune vlakana i vitamina C) zapravo se dosta razlikuju u količini ugljenih hidrata, šećera i vlakana.

Najbolji odabir je voće koje sadrži najviše polifenola (hemijskih jedinjenja koja se bore protiv upalnih procesa) i najniži glikemijski indeks. Voće s nižim glikemijskim indeksom najčešće se sporije vari pa neće povećati nivo šećera u krvi, a istovremeno ćete se duže osećati siti. Generalno pravilo glasi da je voće s tamnijom korom bogatije antioksidansima i sadrži manje šećera, stoga su borovnice ipak (malo) bolji izbor od ananasa.

Jedete neograničene količine

Određene dijete dozvoljavaju vam da konzumirate neograničene količine voća i povrća, no neki stručnjaci smatraju da to ipak nije najbolja ideja. Budući da je slatko i ukusno, s voćem lako možemo da preteramo, a to će napuniti naš krvotok glukozom i kalorijama te dovesti do nakupljanja kilograma. Preporučena količina za većinu odraslih osoba su dve šolje na dan.

Takođe, kada kupujete voće birajte manje komade kako biste izbegli slučajno konzumiranje dvostrukih porcija.

Ne prilagođavate porcije stepenu gladi koju osećate

Čujete zavijanje u stomaku, a večera je tek za nekoliko sati? Ili jednostavno želite da grickate nešto slatko? Razmislite o tome pre nego posegnete za voćem – na primer, jedna velika jabuka sadrži 120 kalorija, dok mala sadrži svega 53. Takođe, nemojte bukvalno da upoređujete jabuke i narandže, jer velika pomorandža sadrži jednaku količinu kalorija kao i mala jabuka.

Jedete samo voće

Iako je komad voća sam po sebi bolji od štangle čokolade, još uvek postoji šansa da će se vaš šećer u krvi naglo povećati, a zatim i pasti. Ako voću dodate malo proteina, na primer komad sira ili malo orašastih plodova, lako ćete eliminisati ovaj problem. Voće će povećati nivo insulina, a proteini smanjiti količinu glukagona, a to je važno jer ova dva hormona zajedno rade na stabilizaciji količine šećera u vašoj krvi.

Ne jedete kožu/koru

Kad je reč o vitaminima i antioksidansima, kora je zapravo najbolji deo voća. Na primer, kora jabuke bogata je vlaknima i vitaminima A i C, a neka istraživanja pokazuju da konzumacija kore može da smanji rizik od gojaznosti i raka.

Pijete voće

Voćni sokovi, bilo da ste ih kupili u prodavnici ili naručili u skupom kafiću, ne sadrže jedan od najboljih delova voća – vlakna. Vlakna usporavaju otpuštanje glukoze u krvotok, stoga je mnogo bolja opcija jednostavno pojesti voće. Takođe, možete da ga ubacite u "smoothie", jer u tom slučaju ceo komad (i svi nutrijenti) ulaze u mikser.

Jedete suvo voće

Baš kao što je slučaj s voćnim sokovima, lako možemo da preteramo i s konzumacijom suvog voća. Ne pomaže ni činjenica da suvo voće najčešće u sebi sadrži konzervanse i dodate šećere, piše portal Fini Recepti.