Utrnulost, aritmije, hladnoća... Ne, NIJE KORONA - Ovo su simptomi da vam NEDOSTAJE VITAMIN B12!

Ovaj vitamin je ključan za zdravlje jer učestvuje u različitim metaboličkim i sintetskim procesima, a dobijamo ga iz namirnica životinjskog porekla.

Ne brinite, samo pojačajte unos vitamina B12, foto: Depositphotos/ IgorVetushko
Ne brinite, samo pojačajte unos vitamina B12, foto: Depositphotos/ IgorVetushko
.

Kako se nalazi u dostupnim proizvodima, nedostatak ovog vitamina nije česta pojava, ali postoje ugrožene grupe, poput vegetarijanaca, vegana i onih koji pate od anemije.

Evo kako da prepoznate da vašem organizmu nedostaje ovaj vitamin:

UTRNULOST
Da li osećate "bockanje" po rukama, nogama i stopalima? Manjak vitamina B12 može da ošteti tanak sloj koji štiti nerve. Bolesti poput celijakije ili Kronove, mogu da utiču na slabiju iskorišćenost ovog vitamina u telu.

HLADNO VAM JE
Bez dovoljne količine vitamina B12 moguće je da vam nedostaje dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca koja kroz krv šalju kiseonik. Zbog toga možete imati osećaj da imate groznicu.

Vitamin B12, koji se još naziva kobalamin, je vitamin topiv u vodi koji je prirodno prisutan u namirnicama kao što su riba, meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi. Njegova ključna uloga je da nas štiti od anemije, glavnog krivca za osećaj umora i malaksalosti, tj. osigurati telu dovoljno crvenih krvnih zrnaca koje će uspešno prenositi kiseonik po celom telu.

MAGLICA U MOZGU
Manjak ovog vitamina može dovesti do depresije, zbunjenosti, problemima sa pamćenjem i demencijom.

GLADAK JEZIK
Sitne izbočine na jeziku koje se zovu papile, lagano nestaju i zbog toga jezik izgleda glatko popu stakla. Infekcije, lekovi i ostala stanja mogu biti uzrok, ali i manjak vitamina B12.

ARITMIJE
Aritmije označavaju preskakanje srca, a manjak ovog vitamina može da bude uzrok. Vitamin B12 možete dobiti iz ribe, mesa i jaja.

Ako sumnjate na nedostatak vitamina B12, porazgovarajte sa svojim lekarom. Ponekad se nedostatak može ustanoviti i analizom krvi, ali možda će biti potrebna dodatna testiranja, piše ordinacija.hr.