Dr Boljević jedini iz Srbije primio rusku vakcinu: "Posle prve doze, čovek i dalje može da se zarazi. Posle 42 dana je siguran"

Sudeći po vestima koje stižu iz sveta, sve smo bliže vakcini protiv virusa korona. Velika Britanija je prva zemlja koja je odobrila upotrebu vakcina, a iz Rusije stižu najave da će već sledeće sedmice početi masovna vakcinacija. Jedina osoba sa ovih prostora koja je primila već i drugu dozu ruske vakcine "Sputnjik V (vi)", prof. dr Sergej Boljević sa Univerziteta Sečenov u Moskvi, govorio je za Prvu TV detaljno o tome - koliko treba da prođe između vakcinacije i revakcinacije, koliko doza je potrebno primiti, kako vakcina deluje na imunitet...

Dr Sergej Boljević, foto: Prva Tv / screenshot
Dr Sergej Boljević, foto: Prva Tv / screenshot
.

Nedavno je primio drugu dozu, a kako je objasnio, između prve i druge doze morao je da prođe 21 dan. Nije imao nikakvih nuspojava, ali kaže da je moguća pojava malaksalosti i blage temperature.

Dr Boljević je objasnio da pacijent koji primi vakcinu treba da se čuva 42 dana i da je tek onda siguran i za sebe i za druge.

Ističe da vakcinu može da primi samo čovek koji ima "normalan" imunitet, te da neće imati efekta ako je primi neko čiji je imunitet već oslabljen - jednostavno, vakcina neće imati šta da stimuliše.

.