KO JE ZARAZNIJI - oni bez simptoma ili oni koji su teško oboleli od korone? Rezultati će vas iznenaditi!

Korona virus zaista je poput slagalice s jako puno delova s različitim bojama i oblicima. Premda se svaka bolest definiše prisutnošću simptoma, sa zaraznim bolestima to nije uvek tako. Jedan od primera je HIV – zaražena osoba virus može da nosi godinama bez simptoma, dok je sve vreme zarazna za druge. Ono što se smatra u vezi kovida-19 jeste da je oko 40 posto obolelih asimptomatično.

Nisu očekivali takve rezultate, foto: Depositphotos, HayDmitriy
Nisu očekivali takve rezultate, foto: Depositphotos, HayDmitriy
.

Najnovije istraživanje pokazalo je da osobe zaražene koronom, a bez ikakvih simptoma, imaju čak i veće virusno opterećenje od obolelih pacijenata sa simptomima, piše časopis "Infection". Praktično, to znači da su asimptomatski pacijenti više zarazni od simptomatskih.

Virusno opterećenje veće kod asimptomatskih bolesnika

Naučnici su u istraživanju objavljenom u naučnom časopisu "Infection" proučavali briseve bolničkih pacijenata iz ždrela, nosa, usne duplje, urina, rektuma i pljuvačke. Predmet proučavanja bila su virusna opterećenja na šest različitih tipova uzoraka uzetih od kovid pacijenata različitih kliničkih slika i godina. Tako su želeli da utvrde odnos između toka bolesti i virusnog opterećenja. Ispitivanje se odvijalo nad pacijentima hospitalizovanim između 1. i 30. maja ove godine u ankarskoj klinici za infektivne bolesti. Iz studije su isključeni pacijenti koje nisu pratili najmanje mesec dana.

Čak je 360 uzoraka analizirano od 60 pacijenata. Nikakve simptome bolesti nije pokazivalo 25 posto tih pacijenata, a grafikonima su praćene demografski elementi poput pola, starosti, mesta prebivališta, simptoma i vremena početka te popratnih bolesti, temperature, telesnog pregleda i vitalnih znakova. Laboratorijski testovi su analizirani, što se odnosi na kompletnu krvnu sliku, hemijsku analizu krvi, reaktante akutne faze, parametre koagulacije, CT i RTG grudnog koša. Što se tiče pacijenata, oni su kvalifikovani u tri kategorije – one s blagom bolesti, upalom pluća i obolele s teškim respiratornim sindromom.

Zaključak je došao nakon analize svih parametara, a on kaže da je virusno opterećenje kod asimptomatskih pacijenata veće nego kod onih koji imaju simptome. Uz to, otkriveno je da virusno opterećenje ima negativan trend sa starijim pacijentima, a što je bolest teža, ono se značajno smanjuje. S malim virusnim opterećenjem korona virusa u korelaciji su elementi povezani s lošim ishodom lečenja kao što je nizak broj limfocita.

Kod pacijenata s najmanje jednim komorbiditetom poput hipertenzije, dijabetesa, hronične upale pluća, maligne bolesti, virusna opterećenja su značajno niža nego kod obolelih bez komorbiditeta. Kako je objavljeno u časopisu "Infection", utvrđeno je i da će pacijenti s najmanje jednim komorbiditetom verovatno imati mnnogo teže simptome, prenosi net.hr.