Kako se radi VEŽBA DISANJA? Radite je dva puta dnevno i zaboravićete na stres

Brzo lupanje srca i dlanovi koji se znoje pokazuju da je naš organizam po stresom.

Diši, foto: depositphotos/ AntonioGuillemF
Diši, foto: depositphotos/ AntonioGuillemF
.

Postoji način da se stres zaustavi, tako što ćemo da kontrolišemo disanje ističe psiholog dr Lea Lagos.

- Prvo treba da shvatimo šta nam stres fiziološki čini. Puls nam skače, a mozak dobija signal da telo kreće ili u obranu ili u beg. Mišići se jače stežu i slabi nam sposobnost donošenja odluka - objašnjav Lagos.

Ona je nedavno u jednom istraživanju otkrila da sistematsko pravilno disanje u trajanju od dvadeset minuta - a koje se sprovodi dvaput dnevno može značajno da ublaži stres, smanjiti puls i krvni pritisak.

- Za ovu vežbu se diše u idealnoj frekvenciji, što je oko šest udisaja u minutu. A sledeći put kad vam se dogodi nešto stresno brže ćete toga da se oslobodite, jer ste uvežbali telo kako da reaguje - kaže Lagos.

Dokazano je da ova metoda disanja poboljšava raspoloženje, popravlja fokus i san, podiže energiju i čini nas otpornijim!

Kako se radi vežba disanja za stres?

Većina ljudi udiše četiri sekunde i izdiše šest sekundi. Dišete tom brzinom dva minuta (postavite tajmer). Prvo kroz nos udahnete, pa kroz stisnute usne izdahnete, kao da duvate u nešto vruće. Dok u glavi odbrojavate četiri sekunde za udisaj i šest sekundi za izdisaj, usredsredite se na protok vazduha koji ulazi kroz nos i izlazi kroz usta.

- Takvo disanje sprovodite po 20 minuta dva puta dnevno i otkucaji srca će vam se smanjiti što znači da srce više neće biti pod velikim naporom, zbog čega je odmah i zdravije - kaže Lagos.

Kad srce ne radi pod opterećenjem, možemo da se bavimo istom težinom telesne aktivnosti, ali sa mnogo manje napora.

Izvor: novosti