Vodite bitku s aknama? Glavni krivac možda je loša ishrana...

Akne na licu obično se javljaju u pubertetu, ali često s njima vode bitku i odrasli. One nisu samo estetski problem, već ukazuju na disbalans hormona i kod pojedenih ljudi vode do pada samopouzdanja.

Uzrok preterane pojave akni može da bude loša ishrana, foto: Depositphotos/gpointstudio
Uzrok preterane pojave akni može da bude loša ishrana, foto: Depositphotos/gpointstudio
.

Ishrana i akne
Loša ishrana može da izazove nastanak akni, pogotovo namirnice koje imaju visok glikemijski indeks. Glikemijski indeks ukazuje na to koliko brzo glukoza iz hrane koja sadrži ugljene hidrate dolazi u krv. Što brže glukoza iz određene namirnice dođe u krv, to namirnica ima viši glikemijski indeks.

Namirnice visokog glikemijskog indeksa obiluju dodatim šećerom i rafinisanim brašnom, a primer takve namirnice je beli hleb. Uz to, kada velika količina glukoze odjednom dospe u krv, dolazi do izraženijeg lučenja insulina. Čestim konzumiranjem slatkiša, zaslađenih sokova, gaziranih pića i slično, iznova se u krv luči velika količina insulina. To dovodi do celog niza promena u količini polnih hormona i stvaranja akni.

Glikemijski indeks namirnica
Manji unos namirnica s visokim glikemijskim indeksom smanjuje pojavu akni, stoga se preporučuje veća konzumacija namirnica s niskim glikemijskim indeksom.

Pojednostavljeno govoreći, to su namirnice koje prirodno sadrže ugljene hidrate, no nisu višestruko prerađene. Dobar odabir namirnica ne doprinosi samo rešavanju problema s aknama, već i zdravlju generalno.

Važno je redovno konzumirati obroke. Svakako je dobro imati barem tri glavna obroka (doručak, ručak i večeru). Uz to je dobrodošlo voće kao jutarnja i popodnevna užina. Svojim vitaminima, mineralnim stvarima i vlaknima, doprinosi zdravlju kože i uklanjanju štetnih stvari iz organizma. Voće sadrži šećere, pa će se uključenjem dovoljnih količina voća u jelovnik, smanjiti želja za slatkišima. Istina je da voće sadrži jednostavne šećere, ali sadrži značajan udeo fruktoze, pa je njegov glikemijski indeks većinom nizak.

Povrće isto tako ima nizak glikemijski indeks. Iako mu mladi nisu skloni, treba svakodnevno da se nađe na jelovniku. Neke loše navike valja promeniti. A vredi i ona stara "sve za lepotu".

Ipak, ako promene prehrambenih navika na bolje ne urode plodom, bilo bi dobro da posetite lekara. Možda je u pitanju ozbiljniji problem, piše centarzdravlja.hr.

Visok glikemijski indeks: > 70
Srednji glikemijski indeks: 55-70
Nizak glikemijski indeks: < 55

Gazirani napici 54-68
Gotove pahuljice za doručak 55-93
Beli hleb 69-77
Heljdin hleb 47
Mešani raženi hleb 50
Banana 62
Sveža jabuka 39
Kajsija 34
Narandža 33
Frape s bananom 30
Suva jabuka 29