Da ne budete pospani celog dana: Ovih 6 namirnica razbudiće vas bolje od kafe!

Postoje dani kada jednostavno ne možemo da prestanemo da zevamo, čak i ako smo se prethodne noći naspavali..

Ima nešto bolje od kafe!, foto: Depositphotos/sanneberg
Ima nešto bolje od kafe!, foto: Depositphotos/sanneberg
.

U tim slučajevima kafa jednostavno neće pomoći, a ako joj dodajete puno veštačkih zaslađivača, može samo da pogorša stvari. Naravno, na početku ćete osetiti nalet energije, ali on će ubrzo popustiti nakon čega dolazi i nagli pad. Do umora dovode i loše prehrambene navike, pa ako preskočite doručak ili navalite na peciva i krofne gotovo je sigurno da će vam ceo dan proći "u magli". Kako biste to izbegli, pripremite neke od sledećih namirnica i uspešno započnite dan!

Ovsena kaša

Čini se da je ovaj klasik još uvek jedna od najboljih stvari koju možete da pripremite za doručak. Činija ovsene kaše je energetska bomba niskog glikemijskog indeksa (koji meri koliko brzo će telo pretvoriti ugljene hidrate u energiju). Zbog toga ćete biti siti i napunjeni energijom celo jutro, bez straha od naglih padova kao što bi to bio slučaj sa šoljom kafe.

Voda

Čaša dobre, stare vode ujutru, trebalo bi da vam pomogne da se brže razbudite. Čak i blaga dehidracija može da uspori rad mozga budući da telo nema dovoljno vode da obavlja sve svoje funkcije, a to je stanje u kojem se većina nas probudi. Takođe, ako osetite umor tokom poslepodneva, čaša vode trebalo bi da bude vaša prva opcija.

Čia semenke

Čia semenke bogate su omega-3 masnim kiselinama koje ubrzavaju rad mozga i mogu da pomognu u borbi protiv umora. No prednosti tu ne staju – čia semenke mogu da apsorbuju ogromne količine vode, što može da ubrza metabolizam (pretvaranje hrane u energiju) dok vas u isto vreme čine hidriranim i budnim. Možete ih dodati u "smoothie" ili ovsenu kašu i uživate u jutarnjem naletu energije.

Lisnato povrće

Konzumacija svežeg lisnatog povrća jedan je od najboljih načina za podizanje energije. Ono sadrži velike količine vitamina B, koji pomaže telu da hranu pretvori u energiju. Izbora je nekoliko – možete da pripremite svežu salatu ili zeleni "smoothie".

Nana

Istraživanja su pokazala da miris nane povećava budnost i smanjuje umor. Umesto za kafom, ujutru posegnite za vrućim čajem od nane, a tokom dana na raspolaganju su vam razne žvakaće gume i bombone, piše portal Fini recepti.

Jaja

Žumance iz jajeta sadrži veoma puno proteina, a oni pružaju neprekidan izvor energije tokom celog dana. Kuvana jaja, kajgana, jaje na oko... možete da ih pripremite kako god najviše volite!