Zdravlje

Devet razloga zbog kojih je kafa dobra za vaše zdravlje

Iako postoje brojne predrasude o ispijanju omiljenog crnog napitka, postoje i utemeljeni zdravstveni razlozi da uživamo u njemu. Naravno, umereno, bez preterivanja i nalivanja.

18.11.2020. - 13:00h

 

Kafa
Kafafoto: Depositphotos/AllaSerebrina

Evo šta kafa čini za naše zdravlje. 

Duže ćete živeti

Nedavna istraživanja otkrila su da je manje verovatno da će osobe koje pije kafu umreti od nekih od vodećih uzroka smrti žena: koronarne bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa i bolesti bubrega.

Telo će bolje procesuirati glukozu

Poslednja američka studija je otkrila da ljudi koji piju više kafe imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2.

Manja verovatnoća za srčanu insuficijenciju

Ispijanje jedne do dve šolje kafe dnevno može pomoći u sprečavanju srčane insuficijencije, kada oslabljeno srce ima poteškoće da pumpa dovoljno krvi u telo.

Manja je verovatnoća za Parkinsonovu bolest

Kofein nije povezan samo sa manjom šansom za razvoj Parkinsonove bolesti, već takođe može pomoći boljoj kontroli pokreta usled oboljenja.

Jetra će vam biti zahvalna

Čini se da i obična kafa i kafa bez kofeina imaju zaštitni efekat na jetru. Istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da osobe koje piju kafu imati idealan nivo enzima jetre u odnosu na ljude koji ne piju kafu.

Za žene, ispijanje najmanje jedne šolje kafe dnevno povezano je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, što je četvrti vodeći uzrok smrtnosti žena.

Jača DNK

Tamna, pečena kafa smanjuje prekidanje niti DNK, koje se javlja prirodno, ali može dovesti do raka ili tumora ako ih vaše ćelije ne poprave.

Manje šanse za rak debelog creva

Jedna od 23 žene oboli od raka debelog creva. Ali istraživači su otkrili da osobe koje konzumiraju kafu - bez kofeina ili redovno - imaju 26 odsto manje šansi da razviju rak debelog creva.

Smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Gotovo dve trećine Amerikanaca koji žive sa Alchajmerovom bolešću su žene. Ali kofein u dve šolje kafe dnevno može pružiti značajnu zaštitu protiv razvoja ove bolesti. U stvari, istraživači su otkrili da je kod žena starijih od 65 godina, koje su pile dve do tri šolje kafe dnevno manja verovatnoća da će razviti demenciju uopšte.

Smanjen rizik od moždanog udara

Za žene, ispijanje najmanje jedne šolje kafe dnevno povezano je sa smanjenim rizikom od moždanog udara, što je četvrti vodeći uzrok smrtnosti žena.

Izvor: novosti