Zdravlje

Najveće zablude o vakcini protiv kovida-19: Koja je korist od vakcinacije?

Vakcina protiv korona virusa još uvek nije dostupna, ali postoji mogućnost da će jedno, ili više njih, biti na raspolaganju do kraja ove ili početkom iduće godine.

19.11.2020. - 08:10h
Šta treba da znate o vakcini protiv korona virusa?
Šta treba da znate o vakcini protiv korona virusa?foto: Depositphots/SSilver

Upravo zato što se čeka ta važna vakcina, dobro je znati i određene informacije o njoj.

ČINJENICA: KOVID-19 VAKCINE NEĆE VAS ZARAZITI VIRUSOM

Trenutno je u procesu nastanka nekoliko vrsta vakcina, a cilj svake od njih je da nauči naš imuni sistem kako da prepozna virus i kako da se protiv njega bori.
Ponekad taj proces može da uzrokuje simptome poput temperature, a oni su normalni i signal su da se jača imunitet.

Obično je potrebno nekoliko nedelja kako bi telo razvilo imunitet nakon vakcine, što znači da osoba može da se razboli ako se zarazila nekoliko dana pre primanja vakcine. Razlog je što vakcina nije imala dovoljno vremena da obezbedi zaštitu.

ČINJENICA: KOVID-19 VAKCINA NEĆE UZROKOVATI POZITIVNE REZULTATE NA VIRUSNE TESTOVE

Ako vaše telo razvije imunološki odgovor, što je cilj vakcinisanja, postoji šansa da ćete biti pozitivni na neka antitela, a test na antitela pokazuje da ste imali infekciju i da možda imate određeni nivo zaštite od virusa. Stručnjaci trenutno posmatraju kako vakcina može da utiče na spomenuto testiranje.

ČINJENICA: OSOBE KOJE SU SE RAZBOLELE MOGU IMATI KORISTI OD VAKCINE

Zbog određenih opasnih posledica koje na zdravlje može da ostavi kovid-19 i činjenice da je ponovna infekcija moguća, savet je da se protiv virusa vakcinišu i oni koji su bolest preboleli.

Trenutno stručnjaci ne znaju sigurno koliko je dugo neko zaštićen od ponovne zaraze nakon što se od bolesti oporavi. Može se razviti prirodni imunitet što će osobu zaštiti od infekcije, ali to varira od osobe do osobe. Raniji rezultati istraživanja ističu mogućnost da i taj imunitet ne mora da traje dugo.

Nećemo znati koliko je trajan imunitet stečen nakon vakcinacije dok ona ne bude dostupna i dok se ne prikupi više podataka. I prirodni imunitet i onaj izazvan vakcinom su jednako važni aspekti zaštite od virusa, a sve informacije o njima će biti dostupne kada se budu znale.

ČINJENICA: VAKCINACIJA MOŽE DA SPREČI BOLEST

Dok mnogo ljudi koji imaju koronu doživljavaju blage simptome, oni mogu da prerastu u ozbiljne i da dovedu čak i do smrti. Niko ne može da zna kako će na pojedinca da utiče virus, čak i ako niste u rizičnoj grupi. Vakcina protiv korona virusa će pomoći tako što će podstaći odgovor antitela bez toga da pacijent doživi simptome bolesti, piše ordinacija.hr.