Nedavno ste preboleli najobičniju prehladu? ODLIČNO - Korona ima male šanse kod vas!

Ako ste nedavno bili prehlađeni, to bi, čini se, moglo da vam pruži koliku-toliku utehu kada je reč o vašem riziku od zaraze korona virusom. Naime, antitela koja ostanu u krvi nakon što osoba preboli običnu prehladu mogu uspešno da se bore i protiv novog virusa, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji.

Jeste li možda nedavno preležali najobičniju prehladu?, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Jeste li možda nedavno preležali najobičniju prehladu?, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
.

Naučnici sa Univerziteta "Francis Crick i London" otkrili su to nakon što su razvili visoko osetljivi test na kovid antitela. Prilikom poređenja testova krvi kovid pacijenata s uzorcima krvi osoba koje nisu zaražene, otkrili su da neki od zdravih učesnika testiranja u sebi već imaju antitela koja mogu da napadnu virus SARS-CoV-2, bez obzira na to što nikad dotad nisu bili zaraženi.

"Posledica" reakcije imuniteta na prehladu

Zaključak je da su se njihova antitela formirala zbog izlaganja drugim virusima koji imaju strukturnu sličnost s korona virusom. Kako bi dodatno proverili svoje otkriće, proučili su još 300 uzoraka krvi koje su prikupili i pre izbijanja pandemije, odnosno uzorke krvi koji su prikupljeni u razdoblju između 2011. i 2018. godine.

Osim nekolicine tih uzoraka, većina ih je imala antitela koja su nastala kao posledica reakcije imuniteta na običnu prehladu. Od navedenih 300 uzoraka, uzorak svake dvadesete odrasle osobe formirao je antitela koja su reagovala i na virus SARS-CoV-2, a najviše ih je pronađeno u uzorcima dece stare šest i 16 godina.

Deca imaju najviše tih antitela jer su sklonija većem izlaganju drugim sojevima korona virusa, a to objašnjava i zašto su manje ranjiva na teži oblik bolesti kovid-19, pojasnio je autor studije Kevin Ng.

Jedan deo korona virusa sličan je virusu prehlade

Šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, koji je ključan za ulazak virusa u zdravu ćeliju, sastoji se od dva dela, S1 i S2. Dok je S1 zadužen za vezivanje na ćeliju, S2 mu omogućava da u nju i uđe.

Studija je pokazala da su S2 delovi novog korona virusa slični u strukturi virusima obične prehlade, što formiranim antitelima pomaže u borbi i protiv kovida-19. Ipak, to otkriće traži dublja istraživanja, pa je u toku i opsežnija studija koju sprovode dva fakulteta londonskog univerziteta, prenosi net.hr.