Spavate na stomaku? Evo šta se tada dešava sa vašim telom

Ako i vi volite da spavate na stomaku trebalo bi da pročitajte najnovija istraživanja medicinskih stručnjaka koja kažu da to i nije najbolja opcija za naše zdravlje.

foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
.

Medicinski stručnjaci jednoglasno se slažu da bi spavanje na stomaku moglo dovesti do raznih kratkoročnih i dugoročnih zdravstvenih problema. Spavanje na stomaku smatra se najmanje zdravim položajem iz niza razloga.

Neurolog, stručnjak za spavanje i medicinski savetnik dr Pietro Luca Rati objašnjava da kratkoročno možete da osetite bol već nakon jedne noći spavanja na stomaku, ali dugoročno to može da dovede i do više ozbiljnih problema.

Prema jednom istraživanju na stomaku spava oko 16 posto ljudi, dok većina (74%) spava na jednoj od strana.

- Većina problema koji proizilaze iz spavanja na stomaku rezultat su pozicioniranja kičme. Kada ležite na stomaku, kičma gubi svoju prirodnu krivulju i može iskusiti napetost ili naprezanje. Takođe pate i leđni mišići, što dalje prouzokuje bolove u leđim - ističe Pietro.

- Da biste mogli da dišete ležeći na stomaku, vrat morate da okrenete na jednu stranu. To stvara pritisak i stavlja ga izvan poravnanja s vašom kičmom - kaže Aleks Savi, trener za spavanje.

Rati kaže da spavanje na stomaku vrši veći pritisak na srce i pluća.

Kako da smanjite štetu spavanja na stomaku?

Ako uprkos svim upozorenjima i dalje želite da spavate na stomaku, možete da koristite jastuke kako biste ublažili štetu. Preporučuje se stavljanje jastuka ispod nogu, kako bi se smanjilo prekomerno poravnanje kičme. Lombardo dodaje kako nije loše staviti jastuk ni ispod bokova kako biste držali donji deo leđa u neutralnijem položaju.

Izvor: Magazin.novosti