Svašta smo do sad čuli o bananama, a da li je ona pegava zdravija?

Neko voli žute, neko one koje nisu skroz sazrele, a neko pegave.

Pegava, najbolja, foto: Depositphotos/yelenayemchuk
Pegava, najbolja, foto: Depositphotos/yelenayemchuk
.

Da se bira titula "kraljice voća" među sportistima, nema sumnje da bi banana pobedila! Banane jedu svi, bez obzira na sport, godine, ili bilo koji drugi kriterijum. Naravno, popularnost su banane dobile ne samo zbog svoje praktičnosti već i zbog niza zdravstvenih benefita.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol, a smiksanu možete da je koristite umesto putera kako biste izbegli ovu nezdravu namirnicu. Banana je bogata kalijumom, manganom, vitaminima B6 i C kao i vlaknima. Prosečna banana ima oko 110 kalorija.

Osim svega navedenoga, dokazano je da je bananu mudrije pojesti umesto slatkih energetskih napitaka. Naime, banana bolje utiče na nivo dopamina od energetskih napitaka, ali ga i zadržava na visokom nivou i sat vremena nakon konzumacije ovog voća.

Dopamin je neurotransmiter koji direktno utiče na naše raspoloženje.

Nadalje, prema japanskoj studiji objavljenoj 2013. godine, banane koje na kori imaju crne/smeđe pege proizvode supstancu imena (TNF – faktor nekroze tumora) koja uništava tumorske stanice. Dakle, što je kora tamnija i prekrivenija tamnim mrljama, to su snažnije antikancerogene vrednosti banane.

Uz ovu zdravstvenu prednost banana s tamnim mrljama, dodatna vrednost im je pomoć u rešavanju mamurluka.

Za to je zaslužan kalijum iz banane. Lekari preporučuju da jednu bananu pojedete pre spavanja, a drugu nakon buđenja. Mamurluk će biti znatno umanjen na ovaj način.

Lekari i nutricionisti preporučuju svakodnevnu konzumaciju po jedne banane za zdravlje!

Izvor: novosti