Bili ste U KONTAKTU SA OSOBOM ZARAŽENOM korona virusom? Evo koje korake treba da preduzmete i KADA DA SE TESTIRATE!

Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna na kovid-19, verovatno se pitate šta vam je činiti. Budući da razdoblje inkubacije kod korona virusa može da traje od dva do čak 14 dana, verovatno ćete morati u samoizolaciju, bez obzira na to da li se osećate bolesno ili ne.

Bili ste u kontaktu sa zaraženom osobom?, foto: Depositphotos/funfunphoto
Bili ste u kontaktu sa zaraženom osobom?, foto: Depositphotos/funfunphoto
.

Svakako bi bilo dobro da se i sami testirate kako biste dobili potvrdu o tome da li ste se zaista zarazili. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da se testirate u sledećim slučajevima:

>> imate simptome kovida-19
>> bili ste u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom
>> zdravstveni djelatnici uputili su vas da se testirate

Lažno negativni testovi

Ako ste bili izloženi virusu, verovatno nećete odmah razviti simptome – mogu proći i dve nedelje dok se ne pojave prvi znaci bolesti. Najčešći simptomi su: visoka temperatura, kašalj, otežano disanje, umor, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, gubitak mirisa i ukusa, začepljen nos, povraćanje ili mučnina i proliv.

Ako se testirate odmah nakon što ste bili izloženi korona virusu, imajte na umu da bi vaš test mogao da bude negativan, bez obzira na to da li ste zaraženi ili niste, upozorava stručnjak za zarazne bolesti Ameš A. Adalja, viši naučnik u centru Džons Hopkins.

To je zato što morate imati određeno virusno opterećenje, odnosno određenu količinu virusa prisutnog u telu da bi test mogao da ga otkrije. Lažno negativan test može da bude opasan jer možete da širite virus oko sebe, a da toga niste ni svesni.

Ako test pokaže da ste pozitivni, onda morate da se povučete u samoizolaciju, ali ako je negativan, budite oprezni dok traje period inkubacije, savetuje šef odela za zarazne bolesti sa Univerziteta Bafalo u Njujorku Tomas Ruso.

Istraživanje Američkog koledža za kardiologiju pokazalo je da većina ljudi razvija simptome oko pet dana nakon što su bili izloženi virusu, a često su i najzarazniji dva dana pre nego što razviju simptome i do jedan dan nakon što simptomi počnu.

Ne žurite s testiranjem!

CDC nije izdao službene smernice o tome kada stvarno treba da se testirate, a lekari imaju različita mišljenja. Prema tome, najbolje je raditi ono što vam lekar savetuje jer je on najbolje upoznat s vašim zdravstvenim stanjem i okolnostima.

Predsedavajući Odela za hitnu medicinu na Medicinskom fakultetu "Rutgers New Jersey" Luis Nelson preporučuje da sačekate s testiranjem – dok ne razvijete simptome.

"Iako u nekim slučajevima nije optimalno čekati simptome, to je možda najpraktičniji odgovor", rekao je on za portal "Prevention", a prema smernicama CDC-a trebalo bi da budete u samoizolaciji najmanje 14 dana nakon izlaganja virusu, te bi trebalo da obavestite sve ljude s kojima ste bili u kontaktu.

Takođe, trebalo bi da se obratite svom lekaru za dodatne savete i preporuke. Ako nemate simptome, a bili ste izloženi virusu, Adalja preporučuje da sačekate najmanje četiri dana kako biste se testirali, kako bi virus imao dovoljno vremena da se nakupi u vašem telu ako ste zaraženi.

Ako dobijete pozitivan rezultat testa, a ne razvijete simptome ili negativan rezultat i dalje bi trebalo da budete u samoizolaciji 14 dana nakon što ste bili izloženi, zbog perioda inkubacije, piše net.hr.