Plastična ambalaža u poljoprivredi i lancima snabdevanje: Da voće i povrće sačuvaju svežinu

Poslednih decenija potražnja za visokokvalitetnim voćem i povrćem koji su sačuvali visoku nutritivnu vrednost i svežinu sve je izraženija. Masovno napuštanje starih sistema za manipulaciju poljoprivrednim proizvodima, i prelazak na upotrebu plastične ambalaže višekratne upotrebe za potrebe pakovanje svežih proizvoda, motivisano je potražnjom potrošača i tržišta za sigurnim i zdravim poljoprivrednim kulturama.

PR
Ilustracija, foto: Foto promo
Ilustracija, foto: Foto promo
.

Upotreba plastičnih kontejnera u lancima snabdevanja svežim proizvodima nudi nove poslovne mogućnosti za pre svega za dobavljače svežih proizvoda kao što su komercijalni poljoprivrednici i poljoprivredne organizacije, zadruge i mali proizvođači.

Ova plasticna ambalaza, jedinstvenih dizajnerskih rešenja, napravljena od zdravstveno odobrene visoko kvalitetne plastike, dizajnirani su da udovolje univerzalnim zahtevima farmera, skladišta, proizvođača i maloprodaje.

Potražnja za plastičnom ambalažom u efikasnim lancima snabdevanja

Promene ponašanja u ishrani potrošača u 21. veku zahtevaju efikasnije lance snabdevanja na maloprodajnim tržištima marketa i supermarketa. Ovi lanci snabdevanja poljoprivrednim proizvodima uključuju procese žetve, proizvodnje, pakovanja, skladištenja, transporta, veleprodaje i maloprodaje voća i povrća kao krajnjeg odredišta.

Zbog svojih mnogobrojnih karakteristika i funkcionalnih rešenja, veliki lanci prehrambene industrije daju prednost plastičnim kontejnerima za rasuti teret jer garantuju sigurnost i svežinu proizvoda i štite ih od zagađenja i štetočina. Duga putovanja avionom, vozom, kamionom ili brodom i izlaganje voća i povrća različitim uslovima manipulacije i rukovanja presudno utiču na kvalitet i kasnije potencijal prodaje.

Zbog toga se proizvodi moraju efikasno transportovati na krajnje odredište kako bi stigli do potrošača u najboljem stanju.

Ambalaža, foto: Foto promo
Ambalaža, foto: Foto promo
.

Sigurnost u svakom trenutku

Plastična ambalaža je najbolji i najefikasniji način da vašim proizvodima obezbedite vrhunske higijenske uslove i svežinu, od procesa žetve do polica marketa, i danas je najzastupljenija vrsta ambalaže na poljima, u voćnjacima, vinogradima, plastenicima i skladištima.
Za razliku od drvene i kartonske ambalaže, durabilni, higijenski i ekološki prihvatljivi plastični kontejneri pružiće veliku sigurnost procesima skladištenja i transporta voća i povrća. Dizajnirani za ponovnu upotrebu uz smanjenje troškova pakovanja, žetve i transporta, plastični kontejneri predstavljaju savršen alat neophodan za obezbeđivanje najviših standarda kvaliteta poljoprivrednih kultura koje uključuju voće, povrće, žitarice, pečurke i mnoge druge.

Otpornost na vremenske uslove

Plasticna ambalaža izrađena od ekološki osetljivih materjala otporna je na vremenske uslove i može se reciklirati čime se u lancu snabdevanja, ivisoka isplativost. Ova plastačna ambalaža ne menja strukturu i karakteristike kako na izrazito visokim tako i na niskim temperaturama i štiti su od UV zračenja tokom upotrebe u spoljnim uslovima. Ovi kontejneri ispunjavaju sve zakonski propisane standarde za rukovanje hranom i imaju dug životni vek i mogućnost višekratne upotrebe, za razliku od ambalaže napravljene od kartona ili dasaka.

Funkcionalan dizajn

Univerzalno dizajnirana, najsavremenija plastična ambalaža štite vaše proizvode i smanjuju štetu na terenu i tokom transporta, minimalizujući gubitke. Jaka i stabilna struktura i visok unutrašnji volumen omogućavaju veliku nosivost različitih poljoprivrednih kultura. Glatka unutrašnjost smanjuje rizik od oštećenja, udara i nagnječenja voća i povrća.

Plastične kutije različitog obima i strukture u zavisnosti prema potrebama diverzibilnih poljoprovrednih kultura, poseduju otvore za ventilaciju za poboljšanje protoka vazduha i smanjenje apsorpcije toplote, tako da voće i povrće ostaje sveže čime se povećava kvalitet i rok trajanja. Takođe, plastika je neporozna površina koja ne upija tečnosti, smanjujući rizik od kontaminacije štetočinama, bakterijama i buđi.
Ove plastične kutije pružaju bolju kompatibilnost sa automatizovanim mašinama i jednostavnu manipulaciju viljuškarom u velikim skladištima. Kolapsibilne stranice i fantastična mogućnost sklapanja i rasklapanja omogućava veliku uštedu prostora posebno u povratnim putovanjima. Ova opcija takođe pruža lak pristup voću i povrću i i pruža nebrojene mogućnosti kreiranja individualnih rešenja shodno sopstvenim potrebama.
Za ciljeve skladištenja i transporta voća i povrća koja zahtevaju dreniranje suvišne tečnosti, dizajnirani su specijalni modeli čija funkcionalnost predstavlja proboj na tržištu plastične ambalaže. Ovi modeli poseduju sistem jednokratne kese, odvodne cevi i ventila čije logističko rešenje na najmoderniji način rešava procese manipulacije svih poljoprivrednih proizvoda sa viškom tečnosti.

Ilustracija, foto: Foto promo
Ilustracija, foto: Foto promo
.

Lako održavanje i mogučnost recikliranja

Zbog delikatnosti poljoprivrednih kultura i potrebama očuvanja visokih higijenskih standarda tokom svih faza rukovanja, lako održavanje plastičnih kontejnera važan je uslov njihove funkcionalnosti.

Visokom modularnošću jednostavnih aplikativnih rešenja, plastične gajbe se lako mogu očistiti, manuelno ili u mašinama za njihovo održavanje, i vratiti u distributivnu mrežu.

Mogućnost recikliranja još jedna je odlična karakteristika ove ambalaže. Možete biti zadovoljni jer vaša kompanija u svojim proizvodnim procesima koristi ekološki odgovorne proizvode.
Reciklažna plastična gajba može eliminisati troškove odlaganja koji neprestano rastu, posebno u zemljama sa ograničenim resursima. U cilju efikasnije upotrebne drveta, upotreba plastičnih kontejnera povećava drvne resurse u bilo kojoj zemlji na svetu.

Mogučnost kratkoročnog i dugoročnog zakupa

Iako je teško predviteti dugoročni ekonomski uticaj pandemije, postoje razmišljanja da kupovina plastične ambalaže u ovom trenutku možda nije najpraktičnije rešenje.
Zbog toga će vam mogućnost iznajmljivanje plastičnih kontejnera pomoći u krajnoj računici i donošenju odluke.
Plastična ambalaža za rasuti teret nije dostupna samo za prodaju, već postoji i mogućnost kratkoročnih i dugoročnih zakupa ukoliko trenutno ne želite da vezujete svoj kapital u ambalaži.

Programi su jednostavni i samo je potrebno da odaberete plan zakupa koji će na najadekvatniji način zadovoljiti vaše potrebe i, uz smanjenje troškova, omogućiti unapređenje poslovanja, uz istovremeno povećanje kvaliteta sistema za skladištenje i transporta poljoprivrednih kultura.