STVARNA PRETNJA: Znate li šta je "dugi kovid" i ko je u najvećoj opasnosti? Svi oboleli imaju jedan zajednički simptom

Svaka dvadeseta osoba oseća simptome kovida-19 najmanje osam nedelja, pokazalo je novo istraživanje "King’s College-a"u Londonu. Kako prenosi BBC, radi se o nečemu što je kolokvijalno nazvano “dugim kovidom”. Kako se navodi, postojeći simptomi i godine starosti povećavaju rizik od “dugog kovida”.

Znate li šta je &dugi kovid&?, foto: Depositphotos, Author halfpoint
Znate li šta je "dugi kovid"?, foto: Depositphotos, Author halfpoint
.

Spomenuto istraživanje takođe je pokazalo da su žene, astmatičari i osobe s prekomernom telesnom težinom podložniji većem riziku zaraze korona virusom. Podaci iz istraživanja dobijeni su tako što su pacijenti unosili svoje simptome i rezultate testova u aplikaciju "Covid Symptom Study App".

Cilj istraživanja bio je da se utvrde obrasci pomoću kojih bi moglo da se predvidi koga bi mogao da zahvati “dugi kovid”, kažu naučnici. Prema pisanju BCC-ja, na taj način bi takođe moglo da se predvidi kome će od pacijenata trebati pravovremeni početak lečenja kao i dodatna nega.

Rizik oboljenja od "dugog kovida" povećava se s godinama starosti

Dr Kler Stivens sa Sveučilišta "King’s College-a" kaže da je jedan od ključnih faktora rizika ako pacijent ima više od pet različitih simptoma u prvoj nedelji zaraze. Kovid-19 može da utiče na rad drugih organa i i te kako je više od samog kašlja. Osobe koje imaju glavobolju, kašalj, proliv ili osećaju umor izloženi su većem riziku od onih koji imaju samo kašalj.

Sa životnom dobi povećava se i rizik, a rizičnim grupama pripadaju ljudi stariji od 50 godina i žene. Dr Stivens kaže da su iz prvih podataka videli da su muškarci izloženi mnogo većem riziku od razvoja teške bolesti pa čak i smrti uzrokovane kovidom. No, kako kaže Stivens, čini se da je veći rizik za žene da razviju “dugi kovid”.

Šta je "drugi Covid"?

Kod pacijenata se simptomi “dugog kovida” razlikuju, međutim, zajednički simptom kod svih je umor.

Viki Burn (48) je u martu imala povišenu telesnu temperaturu koju je pratio blagi kašalj, ali simptomi su postali ozbiljniji i kako ona opisuje, zastrašujući, kada je počela da ima teškoće s disanjem. Naime, morala je da dobije kiseonik, a premda nije bila u bolnici, još uvek se bori s “dugim kovidom”.

“Pre 14 dana ponovo sam iz vedra neba izgubila čulo ukusa i mirisa. Potpuno je nestao. Imam osećaj kao da imam upalu koje nikako ne mogu da se rešim, pojavi se pa nestane, i tako u krug”, rekla je Burn za BBC.

Najmanje četiri nedelje bolesna je svaka sedma osoba, pokazalo je istraživanje, kao i da je svaka dvadeseta osoba bolesna osam nedelja. Jedan od 45 obolelih bolestan je najmanje 12 nedelja, prenosi net.hr.