GREŠKE koje usred epidemije ne smemo da dozvolimo: Ako radite neke od ovih stvari, morate ODMAH DA PRESTANETE!

Korona virus promenio je način na koji živimo. Dezinfekcija ruku, nošenje maski i sl. postali su nužnost, no uprkos tome mnoge stvari još nismo skroz savladali. Ovo su neke koje bi sigurno užasnule sve medicinske radnike:

Morate odmah da prestanete s ovim navikama, foto: Depositphotos/diego_cervo
Morate odmah da prestanete s ovim navikama, foto: Depositphotos/diego_cervo
.

Grickate nokte

Ako se još niste odvikli od ove odvratne navike, sad je pravo vreme za to. Ispod noktiju se nalazi velika količina prljavštine, te naši prsti i nokti mogu biti leglo raznih klica, uključujući i virusa koji uzrokuje covid-19, pogotovo ako na ispravan način ne održavate higijenu ruku.

Otvarate vrata bez maske

Iako ste u zatvorenom prostoru, a osoba iza vrata na otvorenom – to ne znači da je zadovoljena socijalna distanca. Zbog toga je otvaranje vrata bez maske jedna od najvećih grešaka koju ljudi čine, a da toga nisu ni svesni.

Stavljate kontaktna sočiva pre nego što ste oprali ruke

S obzirom na to da se korona virus prenosi kroz sluznice poput očiju, za mnoge bi bilo bolje kada bi neko vreme koristili naočare, a ne kontaktna sočiva. Mnogi lekari upozoravaju da bi podešavanje kontaktnih sočiva tokom dana neopranim rukama moglo da vas izloži većem riziku od zaraze.

Koristite zajedničku kozmetiku

Ukoliko vi i prijateljica, mama, sestra i dr. koristite iste proizvode za ulepšavanje možete imati ozbiljnih problema. Naime, šminka je kontaminirana ako je bila u kontaktu s očnim izlučevinama nekoga ko je pozitivan na covid-19.

Odlazak u kupovinu koji nije nužan

Iako su mere još uvek relativno blage, to ne znači da se ne ugrožavate ako idete u kupovinu bez očitog razloga. Odlazak kod lekara, na posao, u apoteku i kupovina hrane je ono što je nužno obaviti, ali poželjno je da one navike koje vam nisu neophodne izbacite za vreme epidemije koja je pogodila brojne zemlje, piše net.hr.