Kakva je bezbednost u stvarima koje svakodnevno koristimo?

Često ne postoji svest o tome koliko stvari koje svakodnevno koristimo mogu da budu opasne po zdravlje i izgled! Opasnost i ono što je sprečava, odnosno pruža bezbednost svakodnevno u raznim situacijama, je tema ovog teksta.

PR
Da li je kozmetika koju koristite bezbedna?, foto: Depositphotos/belchonock
Da li je kozmetika koju koristite bezbedna?, foto: Depositphotos/belchonock
.

Deklaracije za proveru bezbednosti kozmetike

Nažalost toliko je štetnih i opasnih materija u kozmetici koja se svakodnevno koristi kako za sebe tako i za decu, da je potrebno dobro obratiti pažnju na deklaracije zbog bezbednosti!

Bezbednost proizvoda koji se koriste na svakodnevnom nivou, poput šampona, sapuna, krema za lice i slično, mora da bude na prvom mestu!To znači da je potrebno prikupiti informacije o tome koji su to štetni sastojci, a koji su dobri.

Znanje i prevencija su pola zdravlja!

Kao što su u elektronici i elektro industriji to releji koji štite i propuštaju i prekidaju strujna kola, tako u kozmetici se ta sigurnost može naći u informacijama i prirodnim sastojcima!

  • Alkohol u preparatima koji služe za negu tela isušuje kožu.
  • Silikoni koji se nalaze u kozmetičkim preparatima se upijaju i ostaju zaglavljeni u koži i telu a mogu izazvati mutacije ćelija.
  • Parabeni koji se koriste mogu da naruše zdravlje celog organizma ukoliko se koriste konstantno.

Ovo su samo od nekih sastojaka koji su izuzetno opasni.

U dečijoj kozmetici ima naročito puno loših sastojaka, čak i u onim poznatim i lako dostupnim preparatima za kupanje, i negu dečije kože.

Uvek je najbolje voditi računa o deklaraciji, i tražiti da su proizvodi na prirodnoj bazi!

Dakle, imati znanje i prave informacije i posvetiti pažnju etiketama i popisu sastojaka će garantovati bezbednost kozmetičkih proizvoda za negu lica i tela!

Nebezbedni sastojci u hrani

Ovo je tema koja se često sreće jer ipak je hrana nešto što je, pored vode i sna, najvažnije za ljudski organizam, a zabrinjavajuće je koliko se štetnih materija baš tu nalazi.

Svakodnevno trovanje organizma se dešava upravo kroz egzistencijalne potrebe tela :- hrana, voda i vazduh!

Nažalost za sve što je loše u ovim stavkama koje su neophodne za život smo krivi sami.

Zagađivanjem okoline i vazduha zagadila se i voda i hrana.

Malo šta se može uraditi povodom toga, osim da se uvedu promene u načinu života i spreči dalje još veće zagađivanje koje će štetiti mnogim budućim generacijama.

Može se birati organska hrana pri kupovini ali to nije garancija da je ona sto posto bez gmo elemenata ili drugih štetnih stavki koje se već nalaze u zemljištu.

Može se, ukoliko postoje mogućnosti, uzgajati sopstveno voće i povrće, tada će postojati sigurnost kako je uzgajano i tretirano.

Preporučljivo je birati voće i povrće što neuglednijeg izgleda jer to znači da nije ni sa čim tretirano, i sadržaće do 64% manje štetnih materija nego drugo voće i povrće.

Ono voće i povrće koje izgleda savršeno, i približno isto, je definitivno tretirano nekim preparatima kao što su hormoni rasta, steroidi za brže sazrevanje i mnogi drugi.

Za meso i mesne prerađevine najbolje je obraćati se malim mesarama sa dugom tradicijom koji imaju i sopstveni uzgoj.

Isto važi i za sir i mlečne prerađevine.

Dekorativna kozmetika je posebna priča

Svaka žena se našminkala makar par puta u životu, a neke to čine svakodnevno i sa obiljem dekorativne kozmetike.Često se nešto koristi zato što lepo izgleda ili miriše a ne postoji ideja o tome šta se u tome nalazi. Kozmetički magazin i iskustva mogu da budu dobar vodič pri izboru.

Jednostavno rečeno, nekada je u šminci više štetnih i čudnih sastojaka nego onih dobrih.

  • U karminima na primer se često pronalazi olovo, i to u renomiranim karminima velikih kompanija. To su uglavnom karmini koji su dugotrajni, odnosno trebalo bi da traju i do dvanaest časova na usnama.
  • U senkama za oči se često kriju sedefaste čestice koje su zapravo usitnjeni metal. To može da bude izuzetno opasno ako se koristi u većim količinama.
  • Tečni puderi za lice često sadrže alkohol i lako zapaljive supstance. Na skoro svakom pakovanju može se pročitati highly flamable, što znači lako zapaljivo.

Zapravo za skoro svaki proizvod dekorativne kozmetike se može reći da u njemu postoje i sadrže štetne materije. Zato je uvek potrebno čitati deklaracije i voditi računa da proizvodi budu na prirodnoj bazi lako razgradivim supstancama koje se ne zadržavaju u organizmu! Posebno kada su u pitanju proizvodi koji svakodnevno koristimo.