Zdravlje

Nije "kriv" kofein: Znate li koji je razlog zbog kojeg kafa ubacuje probavu u petu brzinu?

Svi znamo da posle kafe često moramo u toalet, ali naučnici još uvek nisu u potpunosti sigurni zbog čega taj napitak ima laksativno delovanje. Sigurni su jedino u to da "zov prirode" nakon ispijanja kafe nije posledica kofeina.

23.10.2020. - 08:10h
Mnogi ne mogu da zamisle jutro bez ovog 'čarobnog napitka'
Mnogi ne mogu da zamisle jutro bez ovog "čarobnog napitka"foto: Depositphotos/tashka2000

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu tri dana su "pojili" pacove beskofeinskom kafom i onom regularnom, te su otkrili da je učinak jednak. Mobilnost njihovih creva povećala se u oba slučaja.

S obzirom na to da pacovi imaju fiziologiju sličnu ljudskoj, zaključili su da će i ljudi ići u toalet bez obzira na to koju vrstu kafe konzumiraju.

Pacovima se nakon tri dana tretmana kafom povećala mobilnost mišića tankog creva, kazao je glavni autor studije Ksuan-Ženg Ši. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave nuždu, a ustanovljeno je i da se broj bakterija u njihovom izmetu smanjio.

Naučnici su ovom istraživanju prionuli da bi ustanovili može li kafa da pomogne kao laksativ ljudima koji nakon operacija pate od konstipacije. Pretpostavljaju da su za laksativno delovanje ovog napitka zaslužna njena kisela svojstva (pH 5.0 - 5.1).

Ustanovili su da veća količina želudačne kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog trakta.

Uz to, ispijanje kafe povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istovremeno, omiljeni napitak povećava nivo kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje creva. Reč je o hormonu probavnog sistema koji učestvuje u probavi masnoće i proteina te deluje kao neuropeptid.

Kada je reč o "maloj nuždi", zna se da kofein iz kafe deluje diuretično i podstiče pojačano lučenje tečnosti iz organizma, piše zadovoljna.hr.