Moć belog luka: Koliko čenova treba pojesti za dobar imunitet?

"Neka hrana bude tvoj lek, a lek tvoja hrana" poznate su reči drevnog grčkog lekara Hipokrata, često zvanog ocem zapadne medicine. Upravo ovaj popularan citat odlično se slaže kada je u pitanju beli luk. Pročitajte kojih je to pet razloga zbog kojih je beli luk izvrstan prirodni lek za mnoge stvari, pa tako i za jačanje imuniteta.

Mali, ali vredan, foto: Depositphotos/Kesu01
Mali, ali vredan, foto: Depositphotos/Kesu01
.

Hranljiv uprkos svojoj veličini

Sirov čen belog luka sadrži svega oko 14 kalorija - 0,57 grama proteina i približno tri grama ugljenih hidrata. Iako veoma malen, jedan čen sadrži veće količine vitamina i nutrijenata, od kojih valja izdvojiti oko 2,81 miligrama vitamina C, 1,28 miligrama selena, 0,15 miligrama mangana i 0,15 miligrama gvožđa. No, uprkos činjenici da je bogat nutrijentima, zbog svoje veličine, jedan čen belog luka neće vas opskrbiti dnevnim potrebama za hranjivim sastojcima.

"Dnevna količina koju bi svako trebalo da konzumira je najviše jedan do dva čena", kaže Trejsi Brigman, nutricionistkinja na Univerzitetu Džordžija za "Insider".

Važno je znati i da, ako prekoračite spomenutu dnevnu dozu, rizikujete probavne smetnje, proliv, loš dah i nadimanje.

"Uz beli luk svakako bi valjalo u ishranu dodati i sveži peršun, mentu ili jabuke kako biste sprečili stvaranje neprijatnog mirisa nakon konzumacije belog luka", savetuje Brigman.

Pomaže pri jačanju imuniteta

"Studija objavljena u časopisu 'Journal of Immunology' otkrila je da beli luk jača imunitet tako što stimuliše limfocite, makrofage i druge ćelije imunološkog sistema. Pored toga, pomaže u suzbijanju prehlade jer ima antibakterijska i antimikrobna svojstva", navodi Brigman.

Takođe, nutricionistkinja je pojasnila i da se mnoge studije oslanjaju na spomenute pozitivne stvari vezane uz beli luk, no ne postoje snažni medicinski dokazi koji bi poduprli mogućnost da dodaci ishrani u obliku suplemenata belog luka mogu da smanje trajanje ili jačinu prehlade ili viroze. Stoga, vi svakako perite ruke i ne dirajte njima lice kako biste sprečili buduće infekcije.

Smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma

"Beli luk je izvrstan izvor fitohemikalija koje pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja te smanjuje rizik za nastanak pojedinih vrsta karcinoma", kaže Brigman.

Fitohemikalije su sastojci voća i povrća povezani sa smanjenjem nastanka hroničnih oboljenja, a pojedine studije dokazale su da fitohemikalije iz belog luka imaju antikancerogeno delovanje te da pomažu u borbi protiv raka želuca i creva.

Odličan je za zdravlje srca

Studija koju je prošle godine objavio časopis "Experimental and Therapeutic Medicine" otkriva da konzumacija dve kapsule ekstrakta belog luka na dan, tokom dva meseca, može pozitivno da utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska i može da smanji arterijsku napetost kod ljudi s visokim pritiskom.

Dodatno, studija iz 2013. godine navodi da beli luk smanjuje lipide u krvi, što znači da snižava holesterol i time smanjuje rizik nastanka arterijskog plaka.

"Koliko je belog luka potrebno da bi osoba osetila te benefite, veoma je individualna informacija. No, istraživanja na tu temu pokazuju da čovek treba da konzumira oko četiri čena belog luka nedeljno", kaže Puja Agarval, nutricionistkinja i epidemiolog u "Rush University Medical Center".

Podstiče izdržljivost

Sportisti u drvenoj Grčkoj navodno su jeli beli luk pre svakog takmičenja kako bi poboljšali svoju izvedbu. Razlog se krije u činjenici da beli luk otpušta nitratni oksid, stvar koja opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak. Spomenuti sastojak obično se oslobađa tokom trčanja kako bi mišići dobili više kiseonika.

Neke studije na pacovima i miševima pokazale su da beli luk zaista može da omogući bolju izdržljivost kod vežbanja, "no, podaci za ljude nisu još definisani pa ne možemo donositi konačne zaključke", zaključila je Brigman.

Kako najbolje konzumirati beli luk?

Brigman kaže da je beli luk najbolje jesti svež jer ćete time iz njega izvući maksimalne zdravstvene pogodnosti. Naime, alicini iz belog luka, koji doprinose njegovoj efikasnosti, najsnažnije delovanje imaju odmah nakon što ga sažvaćete ili iseckate. Količina alicina u belom luku na vrhuncu je desetak minuta nakon rezanja, a uništavaju ih temperature iznad 60 stepeni Celzijusa, piše miss7.