Imate dijabetes, čir na želucu ili bronhitis? Isprobajte smokvin list - provereno pomaže!

Bolujete od dijabetesa? Imate čir na želucu ili pak bronhitis? Patite od visokog pritiska? Pripremajte sebi lekoviti čaj od smokvinog lista!

Čaj od smokvinog lista rešava mnoge zdravstvene tegobe, foto: Depositphotos/belchonock
Čaj od smokvinog lista rešava mnoge zdravstvene tegobe, foto: Depositphotos/belchonock
.

Ako ste dosad uživali samo u dobrobitima sočnih i slatkih plodova smokve, predlažemo vam da iskoristite i lekovita svojstva njenih listova.

Nutritivna svojstva i dobrobiti

Listovi smokve obiluju antioksidansima i vlaknima. Između ostalog, sadrže vitamine A, B1 i B2, kao i minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum.

Premda se plodovi ne preporučuju dijabetičarima zbog velike količine šećera, smokvin list i te kako je zdrav i koristan upravo za ovu grupu ljudi jer pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Dobra vest je i ta da konzumacijom čaja možete čak i da sprečite pojavu dijabetesa jer ćete povećati osetljivost na inzulin.

Smokvini listovi naročito se preporučuju za tegobe urinarnog i probavnog trakta.

Njihova konzumacija pomaže da se snizi visok krvni pritisak i trigliceridi, čime pruža dodatnu zaštitu srcu i krvnim sudovima.

Premda je određena količina triglicerida nužna za dobro zdravlje, višak triglicerida u organizmu znatno povećava rizik od gojaznosti i srčanih oboljenja.

Upravo smokvin list pomaže u njihovom snižavanju i regulaciji.

Dobrobiti smokvinog lista:

> reguliše nivo šećera u krvi
> pomaže pri mršavljenju
> stabilizuje krvni pritisak
> snižava trigliceride
> jača kosti
> pomaže kod kožnih oboljenja
> pomaže kod anemije
> ublažava tegobe čira na želucu
> sprečava zatvor
> unapređuje zdravlje srca i krvnih sudova
> pomaže kod afti

Možete da koristitr listove zelene i crne smokve, jednako su lekoviti.

Osim što od njih možete da pripremate čaj, listove možete i da žvaćete, što je odlično kod čira na želucu.

Sušenje listova

U kasno proleće, leto ili jesen uberite sa stabla zdrave i čitave smokvine listove te ih rasporedite po površini na kojoj ćete ih sušiti.

Sušite ih u senci, na tamnom i prozračnom mestu. Takođe možete da ih vežete u svežanj pa okačite na neko visoko mesto.

Da su listovi suvi, znaćete po tome što su se skvrčili i mrve se pod prstima kad ih stisnete.

Kako bi se brže osušili, možete ih pre sušenja i malo narezati.

Kad se osuše, smrvite ih i spakujte u teglu s poklopcem.

Čaj od smokvinog lista

U zdravstvene svrhe, preporuka je da se čaj od smokvinog lista pije oko mesec dana svaki dan, a zatim pauzira nekoliko nedelja kako bi ponovna konzumacija imala jednako snažno lekovito delovanje.

Pomoć kod dijabetesa

Dve kašičice osušenih listova smokve prelijte šoljom (200 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procedite. Svako jutro popijte jednu šolju ovog čaja uz doručak.

Pomoć kod čira na želucu i afti u usnoj duplji

Svaki dan dobro prožvaćite po dva nežnija smokvina lista i progutajte ih. Osim što će pomoći kod čira, osvežiće vaš dah i ublažiti neugodne afte.

Pomoć kod bronhitisa

Prokuvajte tri smokvina lista u vodi s malo smeđeg šećera pa popijte.

Osim kod dijabetesa, čira, afti i bronhitisa, čaj se preporučuje i za bolje zdravlje srca, snižavanje krvnog pritiska i kao pomoć u lečenju karcinoma i anemije.

Kulinarske ideje

Postoje zapisi o tome da su naši davni preci još u 3. veku p.n.e. u smokvine listove umatali svoju hranu.

U ulozi tortilje ili omota: list smokve prokuvajte u lagano posoljenoj vodi 15-ak minuta pa ga iskoristite kao omot ili prirodnu tortilju koju ćete napuniti pirinčem, povrćem, pečurkama i sl.

Kao dodatak povrćnom varivu: smokvin list možete dodati u povrćno varivo te ga izvaditi pred sam kraj kuvanja ili dinstanja. Tako ćete prizvati dašak Mediterana na svoj sto. piše Alternativa za Vas.