Imate dijabetes, čir na želucu ili bronhitis? Isprobajte smokvin list - provereno pomaže!
Bolujete od dijabetesa? Imate čir na želucu ili pak bronhitis? Patite od visokog pritiska? Pripremajte sebi lekoviti čaj od smokvinog lista!
Ako ste dosad uživali samo u dobrobitima sočnih i slatkih plodova smokve, predlažemo vam da iskoristite i lekovita svojstva njenih listova.
Nutritivna svojstva i dobrobiti
Listovi smokve obiluju antioksidansima i vlaknima. Između ostalog, sadrže vitamine A, B1 i B2, kao i minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum.
Premda se plodovi ne preporučuju dijabetičarima zbog velike količine šećera, smokvin list i te kako je zdrav i koristan upravo za ovu grupu ljudi jer pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Dobra vest je i ta da konzumacijom čaja možete čak i da sprečite pojavu dijabetesa jer ćete povećati osetljivost na inzulin.
Smokvini listovi naročito se preporučuju za tegobe urinarnog i probavnog trakta.
Njihova konzumacija pomaže da se snizi visok krvni pritisak i trigliceridi, čime pruža dodatnu zaštitu srcu i krvnim sudovima.
Premda je određena količina triglicerida nužna za dobro zdravlje, višak triglicerida u organizmu znatno povećava rizik od gojaznosti i srčanih oboljenja.
Upravo smokvin list pomaže u njihovom snižavanju i regulaciji.
Dobrobiti smokvinog lista:
> reguliše nivo šećera u krvi
> pomaže pri mršavljenju
> stabilizuje krvni pritisak
> snižava trigliceride
> jača kosti
> pomaže kod kožnih oboljenja
> pomaže kod anemije
> ublažava tegobe čira na želucu
> sprečava zatvor
> unapređuje zdravlje srca i krvnih sudova
> pomaže kod afti
Možete da koristitr listove zelene i crne smokve, jednako su lekoviti.
Osim što od njih možete da pripremate čaj, listove možete i da žvaćete, što je odlično kod čira na želucu.
Sušenje listova
U kasno proleće, leto ili jesen uberite sa stabla zdrave i čitave smokvine listove te ih rasporedite po površini na kojoj ćete ih sušiti.
Sušite ih u senci, na tamnom i prozračnom mestu. Takođe možete da ih vežete u svežanj pa okačite na neko visoko mesto.
Da su listovi suvi, znaćete po tome što su se skvrčili i mrve se pod prstima kad ih stisnete.
Kako bi se brže osušili, možete ih pre sušenja i malo narezati.
Kad se osuše, smrvite ih i spakujte u teglu s poklopcem.
Čaj od smokvinog lista
U zdravstvene svrhe, preporuka je da se čaj od smokvinog lista pije oko mesec dana svaki dan, a zatim pauzira nekoliko nedelja kako bi ponovna konzumacija imala jednako snažno lekovito delovanje.
Pomoć kod dijabetesa
Dve kašičice osušenih listova smokve prelijte šoljom (200 ml) kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procedite. Svako jutro popijte jednu šolju ovog čaja uz doručak.
Pomoć kod čira na želucu i afti u usnoj duplji
Svaki dan dobro prožvaćite po dva nežnija smokvina lista i progutajte ih. Osim što će pomoći kod čira, osvežiće vaš dah i ublažiti neugodne afte.
Pomoć kod bronhitisa
Prokuvajte tri smokvina lista u vodi s malo smeđeg šećera pa popijte.
Osim kod dijabetesa, čira, afti i bronhitisa, čaj se preporučuje i za bolje zdravlje srca, snižavanje krvnog pritiska i kao pomoć u lečenju karcinoma i anemije.
Kulinarske ideje
Postoje zapisi o tome da su naši davni preci još u 3. veku p.n.e. u smokvine listove umatali svoju hranu.
U ulozi tortilje ili omota: list smokve prokuvajte u lagano posoljenoj vodi 15-ak minuta pa ga iskoristite kao omot ili prirodnu tortilju koju ćete napuniti pirinčem, povrćem, pečurkama i sl.
Kao dodatak povrćnom varivu: smokvin list možete dodati u povrćno varivo te ga izvaditi pred sam kraj kuvanja ili dinstanja. Tako ćete prizvati dašak Mediterana na svoj sto. piše Alternativa za Vas.