Celog života POGREŠNO peremo zube! Mladi stomatolog tvrdi da je OVO najpravilniji način i milioni ljudi su u šoku! (VIDEO)

Stomatolog otkriva gde smo grešili!

foto: Depositphotos
foto: Depositphotos
.

Kako nanosite pastu na četkicu za zube?

Pretpostavljamo da se vodite količinom koju nam serviraju reklame, upravo onom "dozom" paste koja prati dužinu četkice. Ima logike, priznajemo, ali verojatno ste čuli da je taj način potpuno pogrešan.

Količina paste koja prelazi zrno graška prosto je preterana za jedno pranje zuba, upozorava Health. A kako danas sve počinje i završava se upravo na društvenim mrežama, i stručnjaci su svoja znanja preselili tamo, pa šire poruke koje bi konačno korisnicima ukazale da je vreme za neke promene, piše Slobodnadalmacija.

Doktor Gao Ju Teh, malezijski zubar koji živi i radi u Londonu, podelio je na TikToku besplatan savet, a njegov je video pogledalo čak 6 miliona ljudi. Teh upoređuje količinu paste iz reklame s onom koju preporučuju stomatolozi, a poslao je i poruku svim roditeljima kad je u pitanju četkanje zuba naših najmlađih - dovoljna je količina paste jednaka zrnu pirinča.

.

Sve što je napomenuo u videu koji je već postao viralan, piše i na pakovanjima pasti za zube. Ali, ponekad je najlakše voditi se naučenim, čak i kad je - pogrešno.

"To je zato što fluorid, kad se konzumira u većim količinama, može izazvati zubnu fluorozu", upozorava stručnjak. Reč je o razvojnom poremećaju u zubima (gleđi) i kostima koji nastaje zbog prekomernog unošenja fluorida u organizam tokom razvoja. Baš zato treba paziti s količinom paste za zube koju koriste najmlađi.

Odraslima ne treba količina veća od zrna graška.

.

I na kraju, možda najzanimljivije: "Jednom kad iščetkate zube, samo ispljunite višak. Ne trebate ispirati usta vodom, zato što fluoru treba neko vrijeme da djeluje", poručuje Teh.