Bole vas stopala? Ublažite tegobe uz ova 4 jednostavna trika!

Stopala su naše "prevozno srestvo", a povrh svega, moraju da podnose sav teret naše težine koja nije uvek idealna. Nije ni čudo da ponekad protestuju...

Čuvajte svoja stopala, foto: Depositphotos/paisan191
Čuvajte svoja stopala, foto: Depositphotos/paisan191
.

Bili ste u dugoj šetnji, možda ste ceo dan planinarili ili ste vreme proveli u iscrpljujućoj kupovini? I sada osećate neprijatan bol u stopalima, možda čak i grčeve. Evo kako možete brzo i jednostavno da pomognete svojim stopalima.

1. Vežbe za jačanje stopala

To je možda poslednja stvar koja vam je na umu u trenutku dok vam stopala pulsiraju od bolova, ali jačanje vaših stopala zapravo je jedan od najboljih načina za ublažavanje osećaja bola. Jedan od najednostavnijih načina da to učinite jeste hodanje. Iskoristite pedometar u svom pametnom telefonu i svaki dan merite koliko ste koraka napravili.

2. Soda bikarbona

Verujemo da sodu bikarbonu koristite u svom domaćinstvu za različite svrhe, ali da li ste znali da pomaže kod ublažavanja bolova i oticanja u vašim stopalima? Razlog leži u tome što soda bikarbona ima protivupalna i umirujuća svojstva koja mogu da ublaže upalu i bol u stopalima.

Napunite veliku posudu vrućom vodom i u njoj rastopite pola šolje sode bikarbone. Pustite da se prah potpuno otopi pre nego što uronite stopala u vodu. Ostanite tako 15 do 20 minuta, osetićete veliko olakšanje.

Moguće je da se bol u nogama javi jer obuća koju nosite ne pruža dovoljnu podršku stopalima. Dobra podrška svodu stopala čini vas stabilnijim pri svakoj aktivnosti. Potražite obuću koja pruža podršku, a možete i da naručite uložak koji se radi po meri i prilagođen je baš za vaše stopalo.

3. Gorka so

Gorka so bogata je magnezijumom koji ne samo da ima protivupalni učinak već pomaže i u ublažavanju bolova. Tretman gorkom solju možete bez straha da koristite za otklanjanje bolova u nogama i stopalima.

4. Led pomaže

Osećaj hladnoće koji pruža led takođe može da pruži brzo olakšanje. Zamotajte nekoliko kockica leda u čistu krpu i nanesite na bolno mesto. Odmah ćete osetiti olakšanje, a led može da ublaži i otok ukoliko se pojavio.

Bolovi u stopalima vrlo su neprijatna pojava, čak mogu i da ograniče vašu pokretljivost, zbog čega vam ovakve brze metode mogu biti od koristi i pružiti olakšanje vašim umornim nogama, piše ordinacija.hr.