Pulmolog Radosavljević: "Ima smisla to što rade Trampovi lekari, dobro promišljena kombinacija lekova"

Američki predsednik Donald Tramp u rekordno kratkom roku je napustio bolnicu nakon što se razboleo od korona virusa.

Tatjana Radosavljević, foto: Printscreen/PrvaTV
Tatjana Radosavljević, foto: Printscreen/PrvaTV
.

Navodno su ga lekari lečili koktelom od tri leka i veruje se da je upravo ta kombinacija remdevisira, deksametazona i eksperimentalne terapije antitelima kompanije "Regeneron" dala tako dobre rezultate. Iako ovaj poslednji Regeneronov tretman još nije dobio odobrenje za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lekove, u biotehnološkoj kompaniji su rekli da su lek obezbedili nakon što su od Trampovih lekara dobili zahtev za "saosećajnu upotrebu". Saosećajna upotreba, eksperiment ili ipak proverena metoda u prvi mah dala je rezultate i mada još daleko od mogućnosti masovne upotrebe, naša stručna javnost nije isključiva prema ovoj kombinaciji.

Da se radi o dobro promišljenoj kombinaciji smatra pulmolog i alergolog dr Tatjana Radosavljević, mada je svakako potreban oprez do potpunog izlečenja najmoćnijeg čoveka u svetu.

"Nijedan od ovih lekova se ne kosi jedan sa drugim i svaki bi trebao da pomogne na svoj način. Čak postoje stručni krugovi koji smatraju da će ubuduće lečenje kovida 19 biti efikasno samo uz kombinaciju lekova. Tako je bilo i sa sidom kod koje su pokušali sa jednim lekom, a ispostavilo se da je bolja kombinovana terapija", kaže za B92.net dr Radosavljević.

Kako svaki od njih deluje?

1. Ispitivanja su pokazala da je uzimanje remdesivira ubrzalo oporavak kod nekih pacijenata, ali može da dovede i do nuspojava kao što su anemija i toksičnost jetre i bubrega.

"Remdesivir je lek koji se od početka daje kod kovida i koji je pokazao u većem broju studija uspečan odgovor u velikom broju slučajeva. Lek je znai pokazao neko dejestvo. Lek jeste skuplji, pa se daje u određenim dozama", otkriva pulmolog.

Ovaj antivirusni lek se daje intravenozno u bolnici.

2. Kortikosteroid deksametazon je jeftin i široko dostupan i dobar je za smanjenje svih upala u organizmu. "Lek za sve" kako ga mnogi zovu, posle duže upotrebe može da oslabi imuni sistem, pa se preporučuje samo kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

"Deksametazon je već stari lek, mada ga je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predstavila kao novi. Davali smo ga kod akutnog otkazivanja pluća. Ovaj lek godinama koristimo, jako je dobar jer poboljšava stanje kod najgorih bolesnika i dobra je prevencija za stvaranje fibroznih promena", dodaje naša sagovornica.

3. Treća "Regeneronova" eksperimentalna terapija antitelima može da smanji nivo koronavirusa i pokazala je obećavajuće rezultate u ispitivanju 275 pacijenata. Profesor Piter Horbi sa Univerziteta Oksford tvrdi da je ovo jedan od lekova koji najviše obećava jer sprečava da se virus veže za ćelije, da uđe u njih i da se razmnožava. Isto tako, kaže, pomaže imunom sistemu da napadne i ubije virus.

To znači da, kako kaže dr Radosavljević, eksperimentalni lek čine derivati interferona. Na sličnim lekovima se radi u Engleskoj, Americi i još nekoliko zemalja u svetu.

"Ima smisla sve što rade Trampovi lekari. Koktel su mu dali na samom početku, pa su prešli na remdesivir", zaključuje dr Radosavljević.

Dr Džonatan Rejner, profesor medicine na Univerzitetu Džordž Vašington je za strane medije rekao da je američki predsednik možda jedini pacijent na svetu koji je ikada dobio ovu kombinaciju lekova. Ali, vrlo izgledno, ne i poslednji.

Autor: Slađana Vasić

Izvor: b92.net