Žvakanje ŽVAKE ima dobre i LOŠE strane, a obe IMAJU UTICAJ NA NAŠE TELO!

Pažljivo žvaćite!

foto: Depositphotos, EkaterinaJurkova
foto: Depositphotos, EkaterinaJurkova
.

Iako se prevashodno vezuje za mlađe generacije, ova navika datira još iz perioda od pre 5.000 godina. Ljudi su tada žvakali komade katrana od brezove kore. Imala je antiseptičko svojstvo i druga lekovita dejstva, piše Brightside.me, a prenosi Objektiv.

Ukoliko ste mislili da su današnje žvake beskorisne, odnosno “samo prepune šećera“, iako proizvođači kažu da su bez, žvakaće gume i te kako mogu da utiču na naše telo.

Imaju dobre, ali i loše strane i ovo su neke od njih:

Utiče na zube

Žvakaća guma bez šećera je odlično sredstvo za ubijanje bakterija koje napadaju zube. Štiti ih od propadanja i gingivitisa tako što stvara dodatnu pljuvačku koja ispira kiseline i ostatke hrane. Jača zubnu pulpu primenom dodatka kalcijuma i fosfata. Ukoliko sadrži šećer, onda negativno utiče na zdravlje zuba. Bakterije koje žive u usnoj duplji probavljaju šećer pre nego on stigne u želudac, što rezultira nakupljanjem naslaga na zubima. Vremenom se, zbog toga, povećava i karijes.

Poboljšava memoriju

Žvakanje povećava puls, protok krvi i isporuku kiseonika u mozak. Jedno od pozitivnih dejstava je kognitivni podsticaj koji doživljavaš: Poboljšava budnost, razmišljanje, donošenje odluka i pamćenje. To, nažalost, ne deluje dugoročno već samo ukoliko žvaku žvaćete pre ili tokom posebno zahtevnih zadataka.

Pomaže u gubitku kilograma

Nakon žvakanja žvakaće gume ujutro, ljudi manje osećaju glad. Žvaka je slatkog ukusa i sadrži malo kalorija, pa bi mogla da vam pomogne u smanjenju grickanja tokom dana. Loša strana toga jeste da reputacija žvake kao dijetetskog pomagala može da napraviti kontra dejstvo i da zavara tvoj mozak da pomisli da si gladna. Pogotovo ako je reč o žvakaćim gumama sa mentom čiji ukus se bolje slaže sa nezdravom hranom nego sa voćem sa kojim stvara neželjen ukus u ustima.

Stvara probleme sa vilicom

Stalno žvakanje može da dovede do poremećaja koji utiče na zglobove vilice i mišiće oko usta. Kretanje vilice prilikom konzumacije hrane, smejanja i govora je propraćeno bolom koji se zatim širi na vrat i ramena. Ukoliko žvaku žvaćete u trenucima stresa, rizik je posebno veliki, jer ljudi tada imaju tendenciju da nesvesno jače stiskaju zube.

Utiče na probavni sistem

Kada žvaćete žvaku, stvarate dodatnu pljuvačku, a to smanjuje šanse za mučninu i razne nelagodnosti u stomaku. Međutim, isto tako dolazi i do gutanja vazduha, što bi moglo da rezultira gasovima koji mogu da dovedu do nadutosti. Takođe, šećerni alkoholi koji se često koriste kao zaslađivači u žvakaćim gumama deluju purgativno (pročišćavajuće), uzrokujući grčeve, bolove u stomaku i dijareju.

Smanjuje želudačnu kiselinu

Žvakanje žvake, nakon obroka, može da smanji nivo kiseline u jednjaku. Protok pljuvačke razređuje i neutrališe kiselinu nakon teške hrane, a to može da pomogne u smanjenju refluksa kiseline.

Utiče na mozak

Žvakanje žvake je odlično u borbi protiv stresa i za poboljšanje raspoloženja. Smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, a jednostavan čin žvakanja opušta većinu ljudi, otklanja anksioznost i umor, ali i podiže raspoloženje tokom dana. Međutim, stalni pritisak na vilicu povećava količinu i učestalost migrena i glavobolja od napetosti. U najgorem slučaju može da dovede do hroničnih glavobolja. Ukoliko već imate predispoziciju za migrene, izbegavajte žvakaće gume.