Znate li šta drhtanje ruku, modri ili lomljivi nokti govore o vašem zdravlju?

Iako u ruke i nokte gledamo svakog dana, retko na njima primećujemo promene i znakove koji bi mogli da upućuju na probleme sa zdravljem.

Znate li šta drhtanje ruku, modri ili lomljivi nokti govore o vašem zdravlju?, foto: Depositphotos/VitalikRadko
Znate li šta drhtanje ruku, modri ili lomljivi nokti govore o vašem zdravlju?, foto: Depositphotos/VitalikRadko
.

Lomljivi nokti pa i drhtave ruke mogu reći puno o zdravlju organizma, saznajte na šta bi trebalo da obratite pažnju!

Drhtanje ruku: Ako vam se ruke nekontrolirano tresu, za početak ne paničite jer može da se radi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu da dovedu do ove pojave. No, ako vam se ruke prečesto nekontrolisano tresu, vreme je da posetite lekara jer može da se radi i o Parkinsonovoj bolesti, ističe dr Dejvid E. Bank, profesor dermatologije iz Njujorka.

Lomljivi nokti: Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cink. Prema rečima dr Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga ishrani.

Bele mrlje na noktima: Ova pojava se uglavnom povezuje s lošim prehrambenim navikama, tačnije s manjkom cinka, kalcijuma i gvožđa u organizmu. Problem možete da rešite suplementima i konzumiranjem namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

Koža koja se ljušti i peruta: Ako je koža na prstima iznenada počela da vam se peruta, možda vašem organizmu nedostaje vitamin B. Ovaj vitamin podstiče rast noktiju i obnovu kože, a takođe stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja. Osim dodataka ishrani, možete ga pronaći u ribi, kikirikiju, pečurkama, avokadu...

Modri nokti: Ako vam nokti postanu plave boje to znači da ne dobijaju dovoljno kiseonika. Razlog može da bude bolest disajnog sistema ili Rejnoov sindrom - periferna arterijska bolest. Do ove pojave može doći (ali isto tako kod nekih osoba cirkulacija je jednostavno lošija) posebno kada vladaju zimske, niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savet lekara.

Tanki, mekani i savitljivi nokti: Ovakvi nokti mogu da ukazuju na nedostatak kalcijuma ili proteina. Pazite da u ishranu unesete dovoljno mlečnih proizvoda, kao i sardina i spanaća. Ako to ne pomogne, posetite lekara, prenosi ordinacija.hr.