Šta ako neko kine ili se zakašlje tik pored vas, a vi nemate masku? Ovo je jedini način da se zaštite od potencijalne infekcije

Maske su i dalje najbolji način da zaštitite sebe i druge od prenošenja korona virusa, a u slučaju da se nađete u društvu "sumnjive" osobe bez iste, evo šta treba da uradite...

Bežite što dalje od njih, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Bežite što dalje od njih, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
.

Poznato je da kovid-19 repiratorna infekcija, i mada se u poslednje vreme spominje i prenos zaraze putem vazduha, ipak najsigurniji način da se inficirate jeste ako neko u vašoj blizini kije ili kašlje i tako "prebacuje" kapljice virusa na vas, piše Mondo.

Fredrik Šerman, profesor na Medicinskom fakultetu Mount Sinaj, otkrio je u časopisu The Atlantic vrlo koristan savet koji će pomoći u suzbijanju širenja virusa u ovim situacijama.

Šerman kaže da ako se nađete u ovakvoj rizičnoj situaciji, da ste u društvu osobe koja kija ili kašlje (a ne znate da li ima koronu ili ne), najbolje je da uradite sledeće:

— Odmah izdahnite da biste izbegli udisanje kapljica ili aerosola. Stegnite usne da izdisaj traje duže. Okrenite glavu u potpunosti od osobe i udaljite se.

Izvor: mondo