Naučite da razlikujete pravo od lažnog dezinfekcionog sredstva! (VIDEO)

Dolaskom koronavirusa Sredstva za dezinfekciju preplavila su tržište. Međutim, trenutno se u prodavnicama mogu pronaći i oni proizvodi koji uopšte ne štite.

foto: Depositphotos, triocean2011 Author triocean2011
foto: Depositphotos, triocean2011 Author triocean2011
.

Kada kupujemo dezinfekciono sredstvo uglavnom ne gledamo deklaraciju na poleđini ambalaže, jer ni ne pomišljamo da neko može da prodaje dezinfekciona sredstva koja su lažna, odnosno ne obavljaju svoju funkciju i ne dezinfikuju efikasno.

"Ako ima alkohol to je dezinfekciono sredstvo, zatim halogeni to su hlor i jod. Gde god se vidi da piše fenoli to su dezinfekciona sredstva. Sva jedinjenja aldehida su dezinfekciona sredstva", objašnjava profesor dr Goran Belojević, šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju.

Ovi elementi obuhvataju praktično sva dezinfekciona sredstva koja se koriste, problem se javlja onda kada takve stvari kupujemo na pijaci ili buvljacima koja su sumnjivog porekla i čije deklaracije nisu napisane na srpskom jeziku. Ukoliko se sredstva upotrebljavaju pogrešno mogu da nanesu štetu ljudskom organizmu.

"Posle primene dezinfekcionog sredstva poneka bakterija može i da zaostane, ali ne smeju da opstanu patogene, odnosno one opasne po zdravlje. Svako dezinfekciono sredstvo mora da ima deklaraciju, ako ne piše šta je sastav, kako se koristi i upozorenje, jer mnogo njih su toksična ako se progutaju, onda ga ne treba korisiti", savetuje dr Belojević.

Ovaj stručnjak kaže da je nabolje dezinfekciono sredstvo alkohol u koncentraciji 60-70 odsto koji se nanosi tek posle pranja ruku sapunima i da se koristi po potrebi.