Hodate brzo, polako ili na prstima? 7 stvari koje način hoda otkriva o vašem zdravlju!

Stručnjaci otkrivaju šta sve o vašem zdravlju govori način na koji hodate.

Kako hodate?, foto: Depositphotos/arthurhidden
Kako hodate?, foto: Depositphotos/arthurhidden
.

Ko uopšte razmišlja o tome na koji način stavlja nogu pred nogu kada šeta? Niko – sve do trenutka kada se ne pojave zdravstveni problemi.

Vaš stil hodanja može biti odraz vašeg fizičkog, psihičkog i neurološkog stanja.

"Do danas sam videla puno primera kako se zdravlje odražava na hodu", ističe dr Džesika B. Švarc, fizioterapeut iz Njujorka.

Evo šta stručnjaci mogu da otkriju o zdravlju samo kada vide kako hodate:

1. JEDNU NOGU KORISTITE VIŠE
Ovaj način hoda otkriva da jednu nogu štedite i da je u pitanju verovatno prisutna povreda zgloba. Takav hod može biti i posledica strukturalnih problema poput jačine mišića, istegnuća ligamenta, artritisa i toga da je jedna noga kraća. Problem može biti i u povredi stopala. No, takvo hodanje može da našteti celom telu.

"Telo će uvek pokrenuti mehanizme koji će kompenzovati nepravilan hod. Neki pacijenti mogu imati jednu nogu kraću od druge, ali to mogu da primete tek kasnije u životu kada se zglobovi istroše i tako uzrokuju bol u leđima, stopalu, kolenima ili kukovima", pojasnio je Henri C. Hilario, hirurg specijalizovan za probleme stopala i zglobova. Ako bol u nogama postane trajan i jak, važno je razgovarati s lekarom.

2. HODATE POLAKO
Da godine mogu biti odgovorne za spor hod, potvrdio je i dr Hilario i pojasnio da mišići donjeg dela tela mogu da oslabe s godinama, a isto može da se dogodi i s mišićnim vlaknima, a te dve pojave mogu da prouzrokuju gubitak snage i tako utiču na brzinu hoda.

"Gojazne i osobe kojima je dijagnostifikovan osteoartritis takođe često sporo hodaju", dodaje lekar.

3. POLAGANI, KRATKI KORACI
Stopala baš ne podižete s tla dok hodate? Dr Švarc kaže da to može da bude pokazatelj Parkinsonove bolesti, pa ako je takav hod kod vas posledica bola, morate da razgovarate s lekarom. Možete iskoristiti i dobrobiti pojedinih vežbi kako biste ojačali mišiće koji podižu stopala.

4. NE HODATE RAVNO
Nekim ljudima je teško da hodaju ravno i drže smer, a prema rečima dr Švarc može se raditi o slabim gluteusima.

"Taj hod koji podseća na hod pingvina je i posledica osteoartritisa u kukovima, a vežbanjem možete sebi da pomognete", dodaje.

Porazgovarajte s terapeutom ili trenerom kako biste odabrali prave vežbe za jačanje ovih mišića.

5. HODATE NA PRSTIMA
Ako ste srećni i uzbuđeni, te emocije lako mogu da se prenesu na način hoda.

"Možete puno toga da otkrijete o mentalnom stanju osobe prema načinu hoda. Srećan čovek će tako i koračati, pa će to izgledati kao da poskakuje u hodu", otkriva dr Bari Gric, fizijatar iz Hjustona.

6. GRČEVI U NOGAMA
Kod nekih ljudi oni se često javljaju i oni ostaju ukočeni u mestu sve dok se bol ne umiri. Ako se to i vama stalno događa, u pitanju može da bude i neka neotkrivena bolest, poput bolesti pluća ili arterija, pojasnila je dr Dženi Jentes.

"Nemojte za sve da okrivite starost. Nije normalno da se grčevi u nogama stalno javljaju i stoga je pametno posetiti lekara", dodaje.

7. ČESTO SE SPOTIČETE
Ako je uzrok slučajna rupa na putu onda sigurno u pitanju nije narušeno zdravlje. Ipak, ako vam se to često događa, nemojte misliti da ste samo nespretni.

"Dijabetička neuropatija je stanje koje se često ne dijagnostifikuje. Kako dijabetes napreduje tako stopala mogu da postanu neosetljiva i pacijent često ne oseća promenu temperature u stopalima ili nije potpuno svestan pokreta tela“, pojašnjava dr Švarc.

Stanje na kraju može da postane bolno, pa je važno kontrolisati svoje stanje, meriti šećer i vežbati kako bi se sprečio problem, prenosi ordinacija.hr.