Da li ste čuli za revolucionarni balon za mršavljenje?

Kada se kaže balon za mršavljenje, mnogi će prvo pomisliti na loptu za pilates, odnosno novi vid fitnes vežbi sa loptom. Međutim, balon za mršavljenje je nešto sasvim drugo, daleko efikasnije i ne podrazumeva vežbanje.

PR
Balon za mršavljenje je odličan metod za osobe koje su umereno gojazne i nemaju značajnijih zdravstvenih problema, foto: Promo/Atlas bolnica
Balon za mršavljenje je odličan metod za osobe koje su umereno gojazne i nemaju značajnijih zdravstvenih problema, foto: Promo/Atlas bolnica
.

Intragastrični balon za mršavljenje je medicinska procedura koja se obavlja bez operacije, a omogućava da u roku od šest meseci skinete dvadesetak kilograma.

Šta je intragastrični balon za mršavljenje?

Ugradnja intragastričnog balona u želudac je bezbedna, bezbolna, neoperativna metoda, kojom se smanjuje zapremina želuca i time onemogućava unos velike količine hrane. Pun naziv je bioenterični intragastrični balon za mršavljenje. Metoda je vrlo jednostavna i efikasna u isto vreme, što je čini vrlo popularnom širom sveta.

Zasniva se na činjenici da se kod gojaznih osoba želudac proširi usled stalnog unosa velike količine hrane i da je vremenom potrebno više hrane da bi osoba imala osećaj sitosti, iako to ne odgovara njihovim stvarnim nutritivnim potrebama.

Mršavljenje na ovaj način je osigurano kod svih pacijenata, čak i kod onih koji imaju nešto sporiji metabolizam.

Kome je namenjen gastrični balon?

Intragastrični balon za mršavljenje je odličan metod za osobe koje su umereno gojazne i nemaju značajnijih zdravstvenih problema. Može da se primeni i kod veoma gojaznih osoba, posebno kao pripremni tretman pred operaciju smanjenja želuca čime se smanjuje mogućnost komplikacija tokom i nakon operacije.

Ugradnja balona u želudac nije moguća kod osoba koje imaju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, tumore želuca ili jednjaka, divertikulume, cirozu jetre i još neka oboljenja.

Da li je u pitanju bezbedna procedura?

Postavljanje intragastričnog balona je dokazana metoda mršavljenja koja se obavlja širom sveta oko dvadeset godina. Balon ne oštećuje sluznicu želuca jer je napravljen od testiranog specijalnog materijala sa neabrazivnom površinom i puni se fiziološkim rastvorom.

Balon ne oštećuje sluznicu želuca jer je napravljen od testiranog specijalnog materijala sa neabrazivnom površinom i puni se fiziološkim rastvorom, foto: Promo/Atlas bolnica
Balon ne oštećuje sluznicu želuca jer je napravljen od testiranog specijalnog materijala sa neabrazivnom površinom i puni se fiziološkim rastvorom, foto: Promo/Atlas bolnica
.

O bezbednosti balona najbolje govori činjenica da je američko Ministarstvo zdravlja odobrilo upotrebu intragastričnog balona za mršavljenje pre dosta godina. Do sada je u svetu prema dostupnoj statistici obavljeno više od 200.000 ovih intervencija.

Kako se postavlja balon za mršavljenje?

Intragastrični balon za mršavljenje se postavlja u stanju analgosedacije, uz prethodno obavljenu gastroskopiju kojom se proverava stanje gornjeg dela gastrointestilnog trakta.

Ukoliko je sve u redu, pacijentu se u stanju kratkotrajne opšte anestezije u hirurškoj sali plasira balon, a zatim puni fiziološkim rastvorom.

Cela procedura sa pregledom traje oko 20 minuta.

Procedura je u potpunosti bezbolna i komforna za pacijente. Nema hirurških rezova prilikom postavljanja tako da je oporavak minimalan i odnosi se na praćenje pacijenta nekoliko sati nakon buđenja iz anestezije. Pojedini pacijenti imaju kratkotrajan osećaj gađenja ili mučnine, ali se to ubrzo povlači, a simptomi se ublažavaju lekovima.

Procedura je u potpunosti bezbolna i komforna za pacijente, foto: Promo/Atlas bolnica
Procedura je u potpunosti bezbolna i komforna za pacijente, foto: Promo/Atlas bolnica
.

Efekti i dužina korišćenja balona

Balon onemogućuva unos veće količine hrane i osoba pre dobija osećaj sitosti, budući da zauzima značajan deo zapremine želuca (400-700 ml). To za posledicu ima brzo mršavljenje bez osećaja gladi. Receptori u želucu stvaraju brži osećaj sitosti upravo zahvaljujući balonu. Najviše kilograma se skida u prva tri meseca od ugradnje intragastričnog balona.

U proseku efikasnost balona za mršavljenje u odnosu na stručno određene programe mršavljenja putem dijete i vežbanja je tri puta veća.

Intragastrični balon se veoma dobro odražava na ukupno zdravlje gojazne osobe jer smanjenje kilograma znatno olakšava rad skoro svih sistema organa. Klinički je dokazano da balon utiče na regulisanje šećera u krvi i druge metaboličke probleme.

Mnogi pacijenti se odluče da nakon nekoliko meseci od vađenja balona ponove intervenciju kako bi dodatno smršali. To svakako pozitivno govori o njihovom iskustvu sa balonom za mršavljenje.

Gde se ugrađuje gastrični balon?

Atlas opšta bolnica pruža uslugu ugradnje gastričnog balona u sklopu lečenja gojaznosti. Intervenciju izvode vrsni barijatrijski hirurzi sa višedecenijskim iskustvom u lečenju gojaznosti. Pacijentima je na raspolaganju nutricionista za konsultacije, i sa gotovim planom ishrane koji omogućava sistematsku promenu navika u ishrani kako se kilogrami ne bi vratili nakon vađenja balona.

Za pacijente sa ugrađenim gastričnim balonom obezbeđena je savetodavna usluga lekara 24 sata tokom celog perioda korišćenja balona.