Šta će se dogoditi vašem organizmu ako redovno koristite kurkumu?

Veruje se da kurkuma ima protivupalna svojstva, ali, da li znate koji deo tela najviše od njega profitira?

Kurkuma čini čuda..., foto: Depositphotos/monticello
Kurkuma čini čuda..., foto: Depositphotos/monticello
.

Šta je kurkuma?

Osim što je odličan začin koji će svakom obroku dati bogat i egzotičan ukus, postoji nekoliko načina na koje može povoljno da utiče na naše zdravlje. Naime, u kurkumi se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova sprovode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utiče na različita oboljenja.

Dolazi iz porodice đumbira, a ukus varira u zavisnosti od svežine. Dok sveža kurkuma ima aromatičan i ljutkast ukus, sušena dobija notu narandže i đumbira. Žuta boja kurkume se koristi i kao prirodno bojilo, tako da se često u te svrhe dodaje i proizvodima poput senfa. Istraživanja su pokazala i pozitivan učinak kurkume na zdravlje.

1. UBRZAVA GUBITAK KILOGRAMA
Istraživanja potvrđuju da ovaj začin može da podstakne gubitak kilograma, a prema rečima Patricije Banan, nutricionistkinje iz Los Anđelesa, povećani unos kurkume nije dovoljan da reši problem kilograma.

"Iako vam sama kurkuma neće pomoći, može da spreči upalne procese koji su povezani s gojenjem i da podstakne brže topljenje masnoća", ističe.

Kurkumu je najbolje unositi putem hrane, pa je savet da jedete više karija.

2. AKO IMATE ARTRITIS, KURKUMA MOŽE BITI OD POMOĆI
Kurkumin je vrsta antioksidanta koji podstiče protivupalna svojstva namirnice, a nekoliko je studija potvrdilo da upravo on deluje na smanjenje bola, ukočenost i otečenost zglobova.

Nutricionista Džonatan Valdez smatra da više od 500 mg kurkume dnevno, može da uspori apsorpciju gvožđa, što je važan proces za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Upozorava i da je suplemente kurkume potrebno uzimati uz crni biber kako bi telo lakše apsorbovalo sadržaj.

3. MOGAO BI DA POBOLJŠA RASPOLOŽENJE
Kurkumin pomaže protiv upala, a one su čest razlog depresija. To je dokazala studija sprovedena prošle godine, a navodi da kurkumin može da umanji simptome anksioznosti i depresije.

Banan dodaje da istraživanja upućuju i na to da će kurkumin najbolje pomoći kod osoba koje već koriste antidepresive.

4. POMAŽE PRI KONTROLI GLUKOZE U KRVI
Prema podacima, čak 100 miliona ljudi u Americi ima dijabetes tip 2, a kako se radi o stanju koje je kombinacija genetike i životnih navika, na jednu od tih stvari možemo da utičemo. Istraživanja potvrđuju da kurkumin može da pomogne u kontroli glukoze u krvi.

5. MOŽE DA SPREČI RAZVOJ ALCHAJMEROVE BOLESTI
Stanovnici Indije imaju najmanje slučajeva ove bolesti, ako se uporedi s ostatkom sveta. Razlog je sigurno kompleksan i na njega utiču razni faktori. Kurkuma je deo Ajurvede, holističkog pristupa lečenju i iako postoji već hiljadama godina, i danas je veoma popularna. Tu je i jedan od glavnih sastojaka Indijske kuhinje – kurkuma, pa je pitanje, da li je moguće da je i ovaj začin važan faktor? Iako porota još donosi odluku, teorija je da kurkumin može da spreči nakupljanje plaka koji je povezan s oštećenjima na mozgu.

Šta god se na kraju zaključilo, kurkuma može da poboljša kognitivne funkcije.

6. MOŽE DA SPREČI RAZVOJ RAKA
I u ovom slučaju upale igraju veliku ulogu. Iako još nije sprovedeno dovoljno istraživanja, ona objavljena pokazuju da kurkumin može da spreči nastanak raka i da uspori njegov rast, a čini i hemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave ćelije, objasnili su to lekari poznate Mejo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Delovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protivupalno delovanje i smanjivanje otečenosti.

7. MOŽE DA UBLAŽII SIMPTOME IRITABILNOG KOLONA
Osobe koje pate od ovog sindroma stalno vode borbu s grčevima, prolivom i drugim neprijatnim simptomima. Smatra se da kurkumin ima potencijala da eliminiše neke od ovih simptoma.

Jedna studija, objavljenja u magazinu "Clinical Gastroenterology and Hepatology", pratila je osobe koje su uzimale lek Mesalazin i zaključila da kurkumin deluje bolje od placeba ako je u pitanju smirivanje simptoma.

8. SNIŽAVA HOLESTEROL
Poznato je protivupalno delovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih uticaja ove začinske bilje. Ponovo je za taj uticaj zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može da spreči i nastanak bolesti poput artritisa, visokog nivoa holesterola i hroničnog bola koji može da nastane zbog dugotrajnih upala.

9. DELUJE PREVENTIVNO NA KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA
Kardiovaskularne bolesti su još uvek najčešći uzročnik smrti na svetu, prema pisanju Svetske zdravstvene organizacije. Dok mnogi faktori utiču na razvoj bolesti srca, jedan od potencijalnih krivaca je i, naravno, upalni proces. Studija objavljena ove godine u magazinu "Biotechnology Advances" ističe da je kurkumin sastojak koji bi mogao da bude odgovoran za prevenciju ili lečenje kardiovaskularnih bolesti. Druga studija je pak pokazala da bi kurkumin mogao biti dobar za prevenciju oštećenja krvnih sudova, ali i ishemije.

10. BLOKIRA DELOVANJE OPASNIH MOLEKULA
Kurkumin može da poništi delovanje slobodnih radikala koji loše utiču na naše zdravlje – kroz vreme mogu da oštete arterije, prouzrokuju stvaranje tumora, a i glavni su krivac za ubrzano starenje. Antioksidanti, poput kurkumina, štite tako da neutrališu delovanje slobodnih radikala, piše ordinacija.hr.