Zdravlje

Kada su KRMELJI razlog za UZBUNU! Zašto nastaju i šta sadrže?

Kada ustanete ujutru, uobičajena stvar koja će se naći na vašim kapcima su krmelji. Njihova pojava je potpuno normalna i stvaraju se kod skoro svih ljudi.

12.09.2020. - 13:00h
krmeljanje
krmeljanjefoto: Depositphotos/maxximmm1

Ali, da li znate šta su zapravo krmelji, odnosno od čega nastaju?

Verovali i li ne, sastoje se od sluzi, bakterija, prašine, ulja, praljavštine i mrtvih ćelija kože Njihova forma može biti vlažna i lepljiva ili suva i kruta, u zavisnosti zavisi od toga šta je u suznoj oblozi neke osobe.

Kako nastaju

Stručnjaci objašnjavaju, da su krmelji zapravo stalno u očima, samo što ih ne vidimo sve dok se ne nakupi veća količina sluzi.

Da bi oči funkcionisale kako treba, potrebno je da budu dovoljno vlažne, a svako oko je zaštićeno suznom oblogom koja je sačinjena od vodnjikave sluzi sa slojem ulja na površini.

Prašina i druge čestice, koje uleću u oči, izbacujemo treptanjem, ali, kada spavamo, sva ta prljavština se gomila i formira krmelje.

Ljudi koji su skloni alergijama, uglavnom imaju vlažnu formu krmelja, jer često trljaju oči i time proizvode dodatnu sluz.

Ipak, u nekim situacijama, krmelji mogu i pokazivati da posredi ozbiljna infekcija oka, piše na sajtu aao.org (Američke Akademije za oftamologiju).

Simptomi različitih oboljenja

Ukoliko dođe do bilo kakve promene boje oka, osipa oko kapka, zamagljenog vida, osetljivosti na svetlo, obavezno kontaktirate doktora ili oftamologa.

Takođe, buđenje sa slepljenim kapcima, gotovo je sigurno da imate neki vid infekcije.

Neretko je u pitanju konjuktivitis, a mogu ga izazvati alergije, bakterije, virusi a ča i različite hemikalije. Izrazito je zarazan, pa može izazvati velike probleme, pogotovo kod manje dece koja idu u vrtiće, jer se neretko dešava da cela grupa dobije isti problem, piše objektiv.rs.

Povećan sekret je žućkast, nekad i zelenkast i veoma gust kod bakterijskih infekcija, beličast i lepljiv kod alergijskog konjunktivitisa, a lagano ili jako zalepljeni kapci ujutro, pri otvaranju očiju, znak su gotovo svih vrsta konjunktivitisa. Takođe može doći do “spuštanja” kapka, usled otoka zbog upale.

NAPOMENA: Ukoliko je pojava krmelja učestala, informacije iz ovog teksta nisu zamena za odlazak na oftamološki pregled. Obavezno se javite stručnjaku!