Ako vam kosa sve više opada ove namirnice su SPAS!

Razlozi gubitka kose mogli bi biti brojni, od bioloških problema do nedostatka dovoljno hranljivih sastojaka u vašoj ishrani. Naravno, važno je održavati čistoću vlasišta kako biste izbegli gubitak kose, ali znajte da ono što jedete utiče i na vašu kosu...

Promenite neke stvari u ishrani, foto: Depositphotos/doodko
Promenite neke stvari u ishrani, foto: Depositphotos/doodko
.

Zbog toga je važno da jedete hranljive sastojke kako biste sprečili njeno opadanje. 

1. Proteini
Ovo je jedan od najvažnijih sastojaka. Proteini su osnova kose, pa je zato važno da je vaš unos proteina dovoljan. Da bi vam kosa brže i zdravije rasla morate da ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.

Jaja su najveći izvor proteina. Osim njih, možete da jedete i pasulj, ali i mlečne proizvode poput mleka, jogurta i sira.

2. Gvožđe
Gvožđe je podjednako važno, a njegov manjak dovodi do anemije koja može da bude glavni krivac za opadanje kose.

Spanać je verovatno najveći izvor gvožđa. Osim njega, jedite sočivo, ostrige, crveno meso i jabuke. Oni mogu učiniti čuda za vašu kosu.

3. Vitamin C
Slobodni radikali u našoj kosi mogu da spreče rast kose, pa čak i da unište folikulu dlake. Vitamin C, kao antioksidant, sprečava oksidativni stres protiv ovih slobodnih radikala. Takođe, sprečava starenje naše kose.

U svoju ishranu uvrstite i citrusno voće poput narandže i limuna, ali i paradajz, guavu, papaju i jagode.

4. Omega 3 masne kiseline
Omega 3 masne kiseline ne samo da sprečavaju gubitak kose, već i povoljno utiču na njen rast. One neguju folikul dlake i smanjuju upalu, što obezbeđuje rast i zdravlje kose.

Riba je najveći izvor omega 3 masnih kiselina. Osim ribe, u svoju ishranu možete da uvrstite i orašaste plodove poput badema i oraha. Čak su i lanene semenke dobar izvor ovih kiselina i trebalo bi ih uključiti u ishranu u obliku večernjih zalogaja.

5. Biotin
Biotin pojačava proizvodnju aminokiselina, što pomaže u proizvodnji belančevina važnih za rast kose.

Namirnice poput žumanca, avokada, badema, karfiola, pečuraka i slatkog krompira, neke su od bogatih izvora biotina.

Što jesti tokom dana?

Doručak

Možete da uključite sokove poput onog od narandže ili od paradajza svako jutro, uz svoj redovan doručak. U ovaj obrok možete da uključite omlet i sir.

Ručak

U ishranu možete da dodate piletinu, spanać, jednu činiju sočiva ili pečurki kao prilog. U ručak možete dodati i jogurt.

Večernji zalogaji

Možete da jedete pečene bademe, orahe i lanene semenke. Možete da dodate i malo voća poput jabuke ili papaje kao deo večernje užine.

Večera

Za večeru bi trebalo da potražite nešto lagano. Možete se držati svoje uobičajene večere i popiti čašu mleka pre nego što krenete u krevet, piše Indian Express, a prenosi 24sata.hr.