Dr Jovičić: Oni koji su preležali lakši oblik korone, mogu da daju plazmu posle 14 dana, a posle pneumonije tek posle tri meseca

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je da se krvnom plazmom leče pacijenti oboleli od Kovida-19. Ova vest je iznenadila svetski javnost pa su se mnogi zapitali da je lečenje plazmom dobilo neku novu dimenziju. Šta je u slučaju naše zemlje pokazalo korišćenje plazme izlečenih od korona virusa? O tome je u „Jutru“ govorila dr Milica Jovičić, specijalista transfuziologije na Institutu za transfuziju krvi Srbije.

.

Lečenje krvnom plazmom nije ništa novo i bilo je logično da se i kod korona virusa pokuša sa ovim modalitetom lečenja, istakla je Milica Jovičić. Ona je rekla da je ova odluka u Americi praktično tehnička, da bi se obezbedio lakši pristup plazmi, inače da se terapija plazmom primenjuje i tamo, i da sada svi očekuju da u narednom periodu kliničari iznesu relevantna iskustva.

Kod nas se počelo sa doniranjem plazme u aprilu mesecu. Prijavljivanje se vrši preko sajta. Davanje krvne plazme je dobrovoljno. Kod onih koji su preležali pneumoniju potrebno je da prođe tri meseca da bi dali krvnu plazmu, rekla je dr Jovičić koja je navela uslove koje treba da ispuni svako ko je voljan da da plazmu.