Zdravlje

Kažu da je voda s limunom ujutru dobra za vas… Ali, evo šta vam nisu rekli!

Većina ljudi zna da je voda sa limunom dobra za nas. Puna je vitamina C i odlična za celokupno zdravlje, pogotovo što se približavamo još jednoj sezoni gripa i potrebno je da imuni sistem držimo u top formi.

26.05.2021. - 08:10h
Šta vam nisu rekli?
Šta vam nisu rekli?foto: Deposithotos/avgustin

I dok može biti dobro popiti veliku čašu vode s puno svežeg, organskog soka od limuna, ovo je ono što možda još ne znate.

1. Može vam pomoći da izlečite akne

Konzumiranje vode s limunom jača imunološki sistem i pomaže u varenju hrane. To pomaže da se rešite i akni.

2. Pomaže da izgubite težinu

Jedna od velikih prednosti soka od limuna je da pomaže telu da normalizuje nivo šećera u krvi što pruža veliku pomoć u mršavljenju.

3. Sprečava nastanak kamena u bubregu

Barem kod nekih ljudi. Limun sadrži tonu kalijuma što čini nivo citrata u urinu većim, a što onemogućava stvaranje kamena.

4. Sprečava nastanak kamena u žuči

Ista priča kao i stavka gore, naravno.

5. Pomaže kod GERB-a

GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest je vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, što je vrlo neprijatno zbog povećanog lučenja želudačne kiseline. Može da izgleda kao kontraproduktivno, jer je limun toliko kiseo, ali sok od limuna u vodi zapravo pomaže da se smiri želudačna kiselina i čini dobro.

6. Pomaže kod mučnine

Najjednostavniji, ali zaista delotvoran prirodni lek protiv mučnine i povraćanja jeste sok od limuna. Posebno se preporučuje i nakon povraćanja jer trenutno osvežava usnu duplju i umanjuje mogućnost od ponovne pojave mučnine. Sok od limuna u ovom slučaju treba napraviti s manje vode nego što to u sebi sadrži klasična limunada i ne treba ga popiti odjednom već u gutljajima. Budući da je potpuno neškodljiv, koristan je za otklanjanje mučnine i u trudnoći, piše centarzdravlja.hr.

Verovatno ste mislili da ćemo reći neke loše stvari o vodi s limunom, zar ne? Međutim, loših stvari kod vode s limunom gotovo da i nema osim što kažu da limun oštećuje zubnu gleđ, pa je preporučljivo promućkati malo vode u ustima nakon konzumiranja ili pak vodu s limunom piti na slamku.

Stoga ne zaboravite danas na svoju vodu s limunom!