Ovaj prah pomaže ženama već 1000 godina: Uravnotežava hormone i povećava plodnost!

Peruanska maka (Lepidium meyenii) je gomoljasta biljka iz porodice kupusnjača koja raste na nadmorskim visinama višim od 2400 metara. Izgleda poput korena celera, dok joj ukus podseća na pečeni ovas. Razlikujemo primerke s tri vrste korena: žutim, crvenim i crnim. Svaka vrsta korena obiluje vrednim nutrijentima.

Obiluje vrednim nutrijentima, foto: Depositphotos/bhofack2
Obiluje vrednim nutrijentima, foto: Depositphotos/bhofack2
.

Na naše tržište uglavnom dolazi u obliku praha i smatra se supernamirnicom, odnosno vrlo korisnim suplementom koji ima povoljan uticaj na žensko zdravlje. Bogata je vitaminima B,C i E, ima dosta kalcijuma, cinka, gvožđa, magnezijuma i fosfora.

Prepuna je lekovitih stvari, a na području Južne Amerike upotrebljava se već više od hiljadu godina. Štaviše, neki arheološki podaci govore da se uzgajala na prostoru oko jezera Junin još 1700. godine pre Hrista.

Maka pripada grupi adaptogenih biljaka koje povećavaju otpornost organizma na stres, ali i različitih spoljašnjih faktora. Uz to, uravnotežuje hormone, ublažava simptome menopauze, povećava gustinu kostiju, pomaže kod izgradnje mišića, ali i ublažava depresiju.

Izgleda poput korena celera, foto: Depositphotos/ildi_papp
Izgleda poput korena celera, foto: Depositphotos/ildi_papp
.

Pojačava polnu želju kod muškaraca i pokretljivost spermatozoida, zbog čega je neki nazivaju i prirodnom viagrom koja povećava šansu za začeće.

Povrh svega daje dodatnu energiju, zbog čega će se nekima nakon konzumacije činiti kao da su se spojili na punjač. Legenda kaže da su Inke davale svojim ratnicama maka prah kako bi povećali njihovu izdržljivost i snagu.

Maka prah uglavnom se uzima s jogurtima, smutijima i sličnim tečnim obrocima. Može se dodati i poslasticama poput čia pudinga ili čokoladnog musa. Iako se može spojiti s bilo kojom namirnicom, ima najbolji ukus kada se meša s citrusnim voćem i kakaom.

Nisu zabeležene nikakve nuspojave kod pravilne konzumacije maka praha (otprilike jedna kašičica dnevno). No, ako želite da isprobate blagodati praha ove gomoljaste biljke, konsultujte se s nutricionistom i/ili lekarom pre toga, piše zadovoljna.hr.