Ovi znaci pokazuju da je vaše telo puno toksina

Toksini su sva jedinjenja koja imaju štetan uticaj na telo, a mogu doći iz hrane, vazduha, vode, buđe, odeće, čak i mobilnog telefona. Uvek se nakupljaju u našem telu i to je neizostavan deo života.

Da li je i vaše telo puno toksina?, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Da li je i vaše telo puno toksina?, foto: Depositphotos/AllaSerebrina
.

Naravno, neke navike mogu uzrokovati pojačano nakupljanje toksina, kao što je prekomerna konzumacija alkohola, pušenje i konzumacija nezdrave hrane. Toksini narušavaju funkcionisanje tela i povećavaju rizik od nastanka bolesti.

Vrlo često stvaraju osećaj umora, letargije i pospanosti. Otkrivamo vam uobičajene simptome koji upućuju da je vaše telo puno toksina.

Probavne smetnje
Probavni sistem veoma teško funkcioniše kada je telo puno toksina. Važno je napomenuti da toksini smanjuju efikasnost probavnog sistema, što povećava rizik od nastanka ozbiljnijih bolesti. Visok nivo toksina u telu može da dovede do usporenog rada probave, zatvora, nadutosti, proliva ili otežane apsorpcije hranljivih stvari.

Problemi s kožom
Akne, osip i upala kože mogu biti pokazatelji visokog nivoa toksina u telu. Akne su naročito čest pokazatelj. Toksini mogu da prouzrokuju i natečenost očiju, psorijazu ili ekcem.

Neprijatan zadah
Prvi korak u prevenciji neprijatnog zadaha je održavanje higijene usne dupjle, a jednako važan korak je prevencija nakupljanja toksina u telu. Istraživanja su pokazala da su probavne smetnje vodeći uzrok neprijatnog zadaha.

Neobjašnjivo gojenje
Visok nivo toksina u telu je vrlo čest uzrok neobjašnjivog gojenja. Ako redovno vežbate i zdravo se hranite, ali i dalje imate problema s viškom kilograma, to je verovatno posledica hormonalne neravnoteže.

Umor i loše raspoloženje
Ako svako veče dovoljno spavate i još uvek se osećate umorno, velika je verovatnoća da je u vašem telu nakupljena velika količina toksina. Da li ste ikada išli da radite nakon neočekivane večeri opijanja? Koliko ste sledeći dan imali energije? Do toga dolazi jer je telo užurbano i pokušava da se oslobodi toksina koje ste nakupili tokom prethodne noći.

Kako eliminisati toksine iz tela?

Održavajte zdravlje probavnog sistema
Zdrav probavni sistem određuje zdravlje celokupnog organizma. Probavne smetnje će značajno otežati eliminaciju toksina iz tela. Da biste podstakli eliminaciju toksina, održali zdravlje i rad probavnog sistema, svakako usvojite zdrave prehrambene navike. Povećajte unos celovitih žitarica, svežeg voća i povrća, probiotika, piletine i masne ribe, a smanjite unos grickalica, brze hrane i procesuiranih proizvoda.

Podstaknite rad jetre
U poređenju s drugim organima, jetra je bez sumnje najvažnija za eliminaciju toksina iz tela. Iz prehrane eliminišite sve što narušava rad jetre, kao što su alkohol, procesuirana i masna hrana. Povećajte unos namirnica koje će podstaći njen rad i poboljšati njeno zdravlje, kao što su jabuke, avokado, cvekla, šargarepa, grejp, zeleni čaj, zeleno lisnato povrće, kupusnjače, maslinovo ulje i orasi.

Redovno vežbajte
O kojoj god vrsti vežbe da je reč, ona će imati odličan uticaj na vaše zdravlje. Pronađite neku aktivnost u kojoj uživate i bavite se njom što češće. Fizička aktivnost je vrlo važna za podsticanje rada limfnog sistema koji je ključan za eliminaciju toksina iz organizma, piše centarzdravlja.hr.